Smakosze.pl Porady Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

19 września 2023

Gotowanie makaronu może być łatwiejsze. Prosta sztuczka pomoże wam sprawnie i bez większego wysiłku odcedzić kluski. Odkąd ją odkryłam, cały czas korzystam i jestem zadowolona.

Makaron odcedzisz dużo prościej

Zdarzyło wam się kiedyś, by podczas przygotowania makaronu przez chwilę nieuwagi pokrywka podczas odcedzania przesunęła się? Kluski zwykle wtedy lądowały w zlewie, a wy być może nawet kończyliście z oparzeniami.

Z prostą sztuczką z udziałem wykałaczki taka sytuacja nie powtórzy się. Korzystam z niej od dawna i efekty są znakomite. Co trzeba zrobić? Pisze w dalszej części artykułu.

Wykałaczka do makaronu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World
Kładę mielone na kapuste i wrzucam do piekarnika. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

Wykałaczka upraszcza gotowanie makaronu

Wykałaczka nie jest zazwyczaj używana podczas odcedzania makaronu. Jednak może być nieoceniona, bo proces ten wymaga, pozostawienia szczeliny między pokrywką a resztą garnka , przez który będzie można uwolnić niepotrzebny płyn.

Wsunięcie wykałaczki między te dwa elementy sprawi, że nic się nie przesunie i woda z gotowania makaronu będzie mogła bez trudu wypływać przez przygotowany otwór. O to waśnie chodzi.

Jak jeszcze ułatwić sobie gotowanie makaronu?

Przyrządzanie klusek zaowocuje znakomitymi efektami, gdy będziemy pamiętać o jeszcze jednym szczególe — użyciu odpowiedniej ilości wody. Stosowanie sztuczki zapobiegającej sklejaniu się makaronu nie będzie już konieczne.

W tym artykule przeczytacie, dlaczego stosowanie oleju podczas gotowania makaronu jest złym pomysłem . Ten natomiast pomoże wam przygotować pyszny makaron krajankę , który jest idealny do rosołu.

Prostsze gotowanie makaronu.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Webspoon World
Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Moi bliscy wolą sałatkę imieninową od jarzynowej. Powodem jest ten składnik
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy