Smakosze.pl

Youtube/ PrzySmaki

Moi bliscy wolą sałatkę imieninową od jarzynowej. Powodem jest ten składnik

18 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W moim domu sałatka imieninowa stała się prawdziwym kulinarnym hitem. Rodzina się nią zajada i lubi dużo bardziej od sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden składnik, który nadaje sałatce imieninowej wyjątkowego smaku. Polecam przepis na tę pyszną sałatkę. 

Sałatka imieninowa, czyli palce lizać

Na polskich stołach zwykle króluje sałatka jarzynowa. Podajemy ją podczas przyjęć okolicznościowych, świąt, albo bez okazji. Wszystko dlatego, że uwielbiamy smak tej tradycyjnej sałatki z majonezem. Jednak u mnie w domu sałatka jarzynowa zeszła na drugi plan.

Odkąd przyrządzam sałatkę imieninową, moja rodzina chce jeść tylko tę sałatkę. Dodaje do niej paprykę konserwową, która sprawia, że smakuje wyjątkowo i jest wyrazista. Polecam przepis na sałatkę imieninową, którą możesz robić nie tylko z okazji imienin. 

papryka
Canva/ddesign
Sok z pigwowca

Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić sałątkę imieninową?

Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • puszka groszku zielonego
  • małą puszka kukurydzy
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 7 ogórków konserwowych
  • papryka konserwowa
  • cebula dymka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • musztarda

Do miski dodaję musztardę, jogurt i majonez. Robię z tych składników sos i dodaje sól oraz pieprz. Dodaję oliwę i zalewę z ogórków. Wszystko dokładnie mieszam. Teraz dodaję jajka. 

Można przecisnąć je przez specjalne sitko, to nam przyspieszy pracę. Dorzucamy groszek, kukurydzę, kroimy ser żółty. Dodajemy do miski krojone ogórki konserwowe i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz kroimy paprykę konserwową marynowaną. Siekamy dymkę i wszystko mieszamy. Miskę z sałatką wstawiamy do lodówki.

Słodka papryka konserwowa, czyli tajemnica smaku

Słodka papryka konserwowa jest w sałatce imieninowej ważnym składnikiem. Nadaje ona jej wyrazistego i pysznego smaku. Możemy dodać jej trochę więcej, jeśli lubimy smak papryki. Sałatka po wyjęciu z lodówki jest już gotowa do podania.

Jest ona bardzo smacznym dodatkiem do innych dań, wędlin i kanapek. Warto ją przyrządzić, bo smakuje nawet lepiej od sałatki jarzynowej. Robimy ją szybko, a znika w mgnieniu oka, bo jest pyszna. Pisaliśmy o pysznej sałatce z pora. Radziliśmy, jak zrobić sałatkę urodzinową. 

sałatka
Canva/kirilllutz

Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

kotlety mielone

Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności

CZYTAJ DALEJ
zupa z 4 składników

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >