Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może wiele kosztować
Nie dodawaj oleju do gotującego się makaronu. Ta powszechna praktyka nie ma niestety niczego wspólnego z dobrą kuchnią. Powleczony tłuszczem makaron niczego nie zyskuje, a może dużo stracić. Skąd wziął się ten niepotrzebny zwyczaj?
Makaronu nie powinno gotować się z dodatkiem oleju
Wiele osób do garnka z gotującym się makaronem wlewa nieco oleju. W teorii ma on ułatwić odpowiednie ugotowanie pasty. W praktyce jednak przynosi więcej szkód, niż korzyści. Na perfekcyjne przyrządzenie makaronu są znacznie lepsze metody.
Żadna jarzynowa. Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji bije ją na głowęDlaczego niektórzy dodają olej podczas gotowania makaronu?
Osoby dodające olej do makaronu mają dobre chęci. Odrobina tłuszczu w garnku sprawić ma bowiem, że makaron nie poskleja się w czasie gotowania i po odcedzeniu. Rzeczywistość wygląda jednak zgoła inaczej. Olej nie tylko nie zapobiegnie sklejaniu się klusek, ale też może zepsuć smak finalnej potrawy.
Olej dodany do garnka z wodą unosi się na jej powierzchni. Sprawia to, że nie ma możliwości, oby zapobiegł efektowi sklejania makaronu w głębszych partiach garnka. Penne czy spaghetti zostanie oblepione tłuszczem dopiero podczas wyjmowania makaronu z naczynia. Sami przyznajcie, że nie jest to zbyt apetyczna wizja.
Taki pokryty tłuszczem makaron ma jeszcze jedną, ogromną wadę. Zupełnie nie ma szans, aby we właściwy sposób połączył się z zupą czy sosem. Każdy składnik będzie z niego spływał za sprawą niepotrzebnego, tłustego filtra. Potrawy z nim podanej z całą pewnością nie zaliczymy do smacznych.
Jak gotować makaron, aby się nie sklejał?
Aby ugotować idealny makaron potrzebujesz naczynia odpowiedniej wielkości. Makaron w garnku musi mieć dużo miejsca. Gwarantuje to, że produkt będzie gotował się tak, jak powinien.
Zachowaj właściwe proporcje produktów. Na 100 g makaronu potrzebujesz 1 litra wody. Na każdy litr wody z kolei przypada dodatek 1/2 łyżeczki soli. Dzięki przyprawie makaron uzyska nie tylko właściwy smak, ale będzie się też gotował równomiernie.
Makaron wrzucaj zawsze na wrzącą, osoloną wodę. Nie zapomnij o przemieszaniu go od czasu do czasu. Pozostawiony sam sobie niemal na pewno poskleja się, przez co miejscami wyjdzie niedogotowany.
Kiedy makaron ugotuje się, pamiętaj, aby nie przelewać go zimną wodą. Takie działanie spłukuje z niego skrobię, która niezbędna jest do zachowania właściwej struktury makaronu. Po ugotowaniu wystarczy odcedzić go na durszlaku. Po tych czynnościach makaron gotowy jest do zaserwowania w wybranej potrawie. Domowy makaron możesz przygotować prościej, niż się spodziewasz. Woda pozostała po gotowaniu makaronu może znaleźć niezwykłe zastosowanie.