Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę mielone na kapuste i wrzucam do piekarnika. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.09.2023 22:38

Kładę mielone na kapuste i wrzucam do piekarnika. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

kapusta i mielone
YouTube/@SPROBUJEMY

Kapusta i mięso mielone kojarzy nam się zwykle z gołąbkami. Jednak z połączenia tych dwóch produktów można zrobić inne smaczne danie. Polecamy znakomity przepis na kapustę zapiekaną z mięsem mielonym. To danie polubi cała rodzina. 

Kapusta, czyli bomba witaminowa

Kapusta jest warzywem, które chętnie wykorzystujemy w polskiej kuchni. Lubimy jej smak i pamiętamy o zdrowotnych właściwości. Warto pamiętać, że kapusta jest niezłą bombą witaminową. Zawiera ona witaminy: C, E, A, K oraz witaminy z grupy B. Warto ją jeść i wzmacniać swoje zdrowie i odporność.

Gdy myślimy o mięsie mielonym i kapuście, to zwykle te produkty kojarzą nam się z przygotowywaniem gołąbków. Jednak ja mielone i kapustę wykorzystuje do zrobienia innego smacznego dania. Robię z tych składników kapustę zapiekaną z mięsem mielonym. Polecam przepis na danie, które uwielbia moja rodzina. 

mielone
Canva/lisaMC
Od lat robię surówkę jak z KFC. Sekretem smaku jest ten sos

Jak zrobić kapustę zapiekaną z mięsem mielonym?

Składniki:

  • kapusta
  • oliwa
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka w proszku
  • mielone grzyby
  • cebula czerwona
  • 500 g mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • koperek
  • szczypiorek
  • jogurt naturalny
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Z kapusty wycinamy cztery grube plastry. Kładziemy je na papier do pieczenia na blasze. Plastry kapusty skrapiamy oliwą i solimy, doprawiamy pieprzem i papryką. Dodajemy na plastry mielone grzyby. 

Cebulę kroimy i dodajemy do miski z mięsem mielonym. Ścieramy ząbek czosnku i dodajemy przyprawy. Masę wyrabiamy i nakładamy na plastry kapusty. Koperek i szczypiorek siekamy, łączymy z jogurtem naturalnym i mieszamy.

Zapiekana kapusta z mielonym, czyli palce lizać

Koncentrat pomidorowy dodajemy do sosu jogurtowego i mieszamy. Sosem smarujemy mięso. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy około 45 minut. Danie jest gotowe do podania. 

Zapiekana kapusta z mięsem mielonym jest smaczna, pożywna i można ją przyrządzić w prosty i szybki sposób. To danie zachwyci smakiem domowników i sprawi, że dokładki będą konieczne. Przygotuj taki obiad, bo jest wyjątkowo smaczny. Pisaliśmy o tym, jaka jest najlepsza kapusta do gołąbków. Podawaliśmy też przepis na surówkę z czerwonej kapusty. 

kapusta
Canva/Arina Krasnikova

Źródło: YouTube/@SPROBUJEMY