Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Sezon na infekcje wkrótce się zacznie. Dlatego warto już teraz przygotować syrop o wyjątkowych właściwościach. Do jego zrobienia wykorzystaj liście dwóch rodzajów babek. Dzięki nim kaszel i chrypa już mi nie są straszne.
Liście babki, czyli nasze dzieciństwo
Czy kojarzycie liście babki? Te charakterystyczne liście rosły na podwórkach i były elementem dziecięcych zabaw. Wykorzystywało się je, gdy stłukliśmy sobie kolana lub skaleczyliśmy się. To były częste urazy podczas beztroskich zabaw.
Ratunkiem okazywały się liście babki. Pomagały też w leczeniu kurzajek. Skąd wówczas wiedzieliśmy, że trzeba przyłożyć liść babki do stłuczonego kolana? Nie mam zielonego pojęcia. Pewnie te cenne wiadomości przekazywały sobie dzieci albo dowiedzieliśmy się tego od dorosłych.
Moi bliscy wolą sałatkę imieninową od jarzynowej. Powodem jest ten składnikDwie babki, czyli zwyczajna i lancetowata
Warto wiedzieć, że są dwie babki, czyli babka zwyczajna i babka lancetowata. Babka zwyczajna charakteryzuje się większymi liśćmi i bardziej owalnymi. Natomiast babka lancetowata ma wąskie liście i dłuższe. Obie babki wykorzystuje się podczas leczenia kaszlu, bo mają one właściwości odkrztuszające.
Babki mają też działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Stąd są polecane przy obolałych stawach, ścięgnach, mięśniach, a nawet zwichnięciach i złamaniach. Liście babki łagodzą też ukąszenia owadów i mają działanie moczopędne. Warto ją stosować też w chorobach oczu.
Jak przygotować syrop z liści babki?
Składniki:
- trzy szklanki mokrych liści babki
- szklanka miodu
Będziemy potrzebować słoika litrowego i butelki szklanej półlitrowej. Liście dokładnie myjemy, moczymy je co najmniej dwa razy w zimnej wodzie. Następnie płuczemy jeszcze raz na sitku pod bieżącą wodą. Z liści wyciskamy sok i zalewamy go miodem.
Jeśli nie mamy wyciskarki, to wystarczy umieścić liście w litrowym słoiku i wyłożyć na nie miód. Potem wszystko razem blendujemy. Następnie przecedzamy przez sitko o grubych oczkach. Syrop przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce. Podczas infekcji syrop przyjmujemy po 1 łyżce 3 razy dziennie. Pisaliśmy o syropie na odporność od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, jak zrobić syrop z mięty.
Źródło: smakdnia.pl