Smakosze.pl Porady Wiele osób nie wie, co zrobić z jedzeniem po Wigilii. Już nigdy go nie wyrzucisz
Fot. Shutterstock/gpointstudio

Wiele osób nie wie, co zrobić z jedzeniem po Wigilii. Już nigdy go nie wyrzucisz

25 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Co roku w każdym domu zostaje masa jedzenia po Wigilii, z którym nigdy nie wiadomo, co zrobić. Okazuje się, że istnieje kilka sposobów, dzięki którym nic się nie zmarnuje. Poznaj je, a już nigdy nikt nie zada tego niezręcznego pytania, co zrobić z resztkami po Wigilii. Jeden sposób jest naprawdę zaskakujący.

Jedzenie z Wigilii nie musi się zmarnować

Jak mówi przysłowie – od przybytku głowa nie boli. Niestety, w wypadku jedzenia z Wigilii zupełnie nie ma ono zastosowania, bo potrawy są narażone na szybkie zepsucie. W wielu domach gospodynie wychodzą z założenia, że podczas jednego z ważniejszych świąt niczego nie może zabraknąć i przygotowują o wiele za dużo dań.

Już po pierwszym dniu świąt widać, że gospodynie przesadziły z ilością. Wiele z nich staje przed dylematem, co zrobić z resztkami Wigilii. Jeżeli masz podobny problem, zapoznaj się z poniższymi radami, a nie tylko ocalisz smaczne jedzenie, ale też zadowolisz wiele osób.

wigilia.jpg
Fot. Canva/Dar1930
Najgorsze orzechy, jakie można kupić. Dietetyk załamuje ręce

Co zrobić z resztkami po Wigilii?

Jedną z najlepszych metod przechowywania żywności jest mrożenie. Gwarantuje ono nie tylko zachowanie świeżości, ale i smaku. Dlatego warto wykorzystać ten sposób i zachować jedzenie z Wigilii na dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko możne trafić do zamrażarki. Nie można mrozić ryby smażonej w panierce, ciast z kremem lub galaretką. Co ciekawe, odpowiednio zabezpieczone śledzie, rybę po grecku, a nawet ciasta, takie jak – makowiec, keks czy piernik – bez problemu można poddać mrożeniu.

Innym dobrym sposobem na to, aby jedzenie z Wigilii nie uległo zepsuciu, jest rozdanie go bliskim lub osobom potrzebującym. Dzięki temu można sprawić innym wiele radości. Przekazywaną żywność należy odpowiednio zabezpieczyć folią spożywczą, aluminiową lub przekazać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Dla wielu pyszne jedzenie może być wspaniałym, świątecznym prezentem.

Nietypowy sposób na zabezpieczenie żywności

Istnieje także trzeci sposób na to, aby resztki z Wigilii się nie zmarnowały. Niektóre dania można przetworzyć i przygotować z nich inne pyszności. Na przykład pieczone lub smażone ryby można przerobić na pastę do kanapek. Wystarczy dodać kilka dodatków, takich jak majonez, ogórki konserwowe i przyprawy, a pasta wyjdzie doskonała.

To tylko jedna z propozycji, a przepisów na recykling jednych dań w drugie jest w Internecie cała masa. Poznaj je, a na pewno nic się nie zmarnuje. I co najważniejsze przygotujesz przysmaki, które nie znudzą się tak szybko, jak wigilijne dania.

karp.jpg
Fot. Canva/zi3000
Tak najszybciej odgrzejesz usmażonego karpia. Nie straci smaku i nie będzie suchy
Tak zamrozisz sałatkę jarzynową. Ten warunek jest konieczny, nie wolno go pominąć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy