Wiele osób nie wie, co zrobić z jedzeniem po Wigilii. Już nigdy go nie wyrzucisz
Co roku w każdym domu zostaje masa jedzenia po Wigilii, z którym nigdy nie wiadomo, co zrobić. Okazuje się, że istnieje kilka sposobów, dzięki którym nic się nie zmarnuje. Poznaj je, a już nigdy nikt nie zada tego niezręcznego pytania, co zrobić z resztkami po Wigilii. Jeden sposób jest naprawdę zaskakujący.
Jedzenie z Wigilii nie musi się zmarnować
Jak mówi przysłowie – od przybytku głowa nie boli. Niestety, w wypadku jedzenia z Wigilii zupełnie nie ma ono zastosowania, bo potrawy są narażone na szybkie zepsucie. W wielu domach gospodynie wychodzą z założenia, że podczas jednego z ważniejszych świąt niczego nie może zabraknąć i przygotowują o wiele za dużo dań.
Już po pierwszym dniu świąt widać, że gospodynie przesadziły z ilością. Wiele z nich staje przed dylematem, co zrobić z resztkami Wigilii. Jeżeli masz podobny problem, zapoznaj się z poniższymi radami, a nie tylko ocalisz smaczne jedzenie, ale też zadowolisz wiele osób.
Co zrobić z resztkami po Wigilii?
Jedną z najlepszych metod przechowywania żywności jest mrożenie. Gwarantuje ono nie tylko zachowanie świeżości, ale i smaku. Dlatego warto wykorzystać ten sposób i zachować jedzenie z Wigilii na dłużej. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko możne trafić do zamrażarki. Nie można mrozić ryby smażonej w panierce, ciast z kremem lub galaretką. Co ciekawe, odpowiednio zabezpieczone śledzie, rybę po grecku, a nawet ciasta, takie jak – makowiec, keks czy piernik – bez problemu można poddać mrożeniu.
Innym dobrym sposobem na to, aby jedzenie z Wigilii nie uległo zepsuciu, jest rozdanie go bliskim lub osobom potrzebującym. Dzięki temu można sprawić innym wiele radości. Przekazywaną żywność należy odpowiednio zabezpieczyć folią spożywczą, aluminiową lub przekazać w szczelnie zamykanych pojemnikach. Dla wielu pyszne jedzenie może być wspaniałym, świątecznym prezentem.
Nietypowy sposób na zabezpieczenie żywności
Istnieje także trzeci sposób na to, aby resztki z Wigilii się nie zmarnowały. Niektóre dania można przetworzyć i przygotować z nich inne pyszności. Na przykład pieczone lub smażone ryby można przerobić na pastę do kanapek. Wystarczy dodać kilka dodatków, takich jak majonez, ogórki konserwowe i przyprawy, a pasta wyjdzie doskonała.
To tylko jedna z propozycji, a przepisów na recykling jednych dań w drugie jest w Internecie cała masa. Poznaj je, a na pewno nic się nie zmarnuje. I co najważniejsze przygotujesz przysmaki, które nie znudzą się tak szybko, jak wigilijne dania.