Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębie
Paluszki krabowe powracają i to w bardzo dobrym stylu. Bo w wiosennej i smacznej sałatce. Poznaj przepis i przygotuj ją choćby dzisiaj. Smak zachwyci każdego, a paluszki krabowe nigdy nie były smaczniejsze. Żałuj, że nie znałaś tej sałatki wcześniej.
Paluszki krabowe nie tylko w sushi
Czy pamiętasz jeszcze o takim produkcie jak paluszki krabowe? Kiedyś były bardzo popularne . Nazwa jest myląca, bo paluszki krabowe nie mają nic wspólnego z krabem . Robi się je z odpowiednio przygotowanego mięsa ryb.
Surimi nie wymaga obróbki termicznej, można spożywać je od razu po wyjęciu z lodówki . Dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do wiosennej sałatki. Nada jej nie tylko niezwykłego smaku, ale też nieco egzotyczności. Każdy, kto spróbuje sałatki, od razu ją polubi i poprosi o przepis.
Paluszki krabowe to nie wszystko
Same paluszki krabowe nie wystarczą i do sałatki będziesz potrzebowała także innych składników. Wszystkie umieściłem na liście poniżej. Nie ma ich zbyt wielu, dzięki czemu koszt sałatki nie będzie zbyt duży. Szczególnie, że niskim kosztem otrzymasz sporą porcję tego dania. Zobacz, czego potrzebujesz i zaczynamy.
Składniki:
- 1 opakowanie surimi
- 1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelli
- 1 kapusta pekińska
- 1 opuszka kukurydzy
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 50 g majonezu
- oliwa
- pieprz
- sól
Przepis na wiosenną sałatkę
Zacznij od ugotowania makaronu ryżowego według instrukcji na opakowaniu. Paluszki surimi rozpakuj z przezroczystej folii ochronnej, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Kapustę pekińską umyj, a następnie drobno posiekaj. Przełóż ją do dużej miski i dodaj makaron oraz paluszki krabowe.
Ogórka umyj i pokrój w drobną kostkę. Wsyp go do pozostałych składników razem z odsączoną kukurydzę. Wlej odrobinę oliwy i dodaj majonez. Całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj . Pamiętaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Wierzch sałatki możesz udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.