Smakosze.pl Przepisy Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębie
Fot. Canva/13-Smile

Wielki powrót paluszków krabowych. Ta wiosenna sałatka to niebo w gębie

26 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Paluszki krabowe powracają i to w bardzo dobrym stylu. Bo w wiosennej i smacznej sałatce. Poznaj przepis i przygotuj ją choćby dzisiaj. Smak zachwyci każdego, a paluszki krabowe nigdy nie były smaczniejsze. Żałuj, że nie znałaś tej sałatki wcześniej.

Paluszki krabowe nie tylko w sushi

Czy pamiętasz jeszcze o takim produkcie jak paluszki krabowe? Kiedyś były bardzo popularne . Nazwa jest myląca, bo paluszki krabowe nie mają nic wspólnego z krabem . Robi się je z odpowiednio przygotowanego mięsa ryb.

Surimi nie wymaga obróbki termicznej, można spożywać je od razu po wyjęciu z lodówki . Dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do wiosennej sałatki. Nada jej nie tylko niezwykłego smaku, ale też nieco egzotyczności. Każdy, kto spróbuje sałatki, od razu ją polubi i poprosi o przepis.

surimi.jpg
Fot. Canva/MarkGillow
Cook Story by Samsung w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

Paluszki krabowe to nie wszystko

Same paluszki krabowe nie wystarczą i do sałatki będziesz potrzebowała także innych składników. Wszystkie umieściłem na liście poniżej. Nie ma ich zbyt wielu, dzięki czemu koszt sałatki nie będzie zbyt duży. Szczególnie, że niskim kosztem otrzymasz sporą porcję tego dania. Zobacz, czego potrzebujesz i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 opakowanie surimi
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelli
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 opuszka kukurydzy
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 50 g majonezu
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przepis na wiosenną sałatkę

Zacznij od ugotowania makaronu ryżowego według instrukcji na opakowaniu. Paluszki surimi rozpakuj z przezroczystej folii ochronnej, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Kapustę pekińską umyj, a następnie drobno posiekaj. Przełóż ją do dużej miski i dodaj makaron oraz paluszki krabowe.

Ogórka umyj i pokrój w drobną kostkę. Wsyp go do pozostałych składników razem z odsączoną kukurydzę. Wlej odrobinę oliwy i dodaj majonez. Całość przypraw pieprzem, solą i dokładnie wymieszaj . Pamiętaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Wierzch sałatki możesz udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

sałatka surimi.jpg
Fot. Canva/rezkrr
Ubij schab, posmaruj tą mieszanką i usmaż. Przy tych kotletach zwykłe schabowe mogą się schować
Biorę ziemniaki, mąkę, jajka i mieszam. Po 5 minutach wstawiam do pieca mój ulubiony przysmak
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy