Wielkanocne makaroniki z kremem. Nie tylko dzieci będą nimi zachwycone

Szukasz pomysłu na urozmaicenie wielkanocnego menu? Zaskocz najbliższych makaronikami, które wyglądają przepięknie, a smakują jeszcze lepiej. Słodkie makaroniki na Wielkanoc otulone kremem waniliowym to słodkości, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.
Makaroniki z kremem waniliowym. Wielkanocna gratka dla Smakoszy
Wszyscy już powoli zaczynamy zastanawiać się, czym uraczyć naszą rodzinę w Wielkanoc. Oprócz tradycyjnych dań, takich, jak żurek, barszcz biały, mięsa pieczone, czy jajka, na stole nie może zabraknąć również ciast i innych słodkości.
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowego sernika, mazurka, czy tradycyjnej babki z lukrem. Na święta często piekę również ciasteczka i babeczki, które są wspaniałą i pyszną dekoracją na wielkanocnym stole.
Moimi ulubionymi słodyczami w święta są makaroniki. Przyrządzam je samodzielnie, a następnie przekładam waniliowym kremem. Makaroniki dekoruję w taki sposób, by wyglądem przypominały małe kurczaki. Świąteczny akcent mamy więc zachowany, a ciasta smakują i podobają się każdemu, niezależnie od wieku.

Makaroniki "kurczaki". Pyszne ciastka na Wielkanoc
Do przygotowania makaroników na Wielkanoc potrzebne będą także dwa barwniki spożywcze: żółty oraz pomarańczowy. Z pomarańczowego zrobimy dzióbki i łapki kurczaków. Jako oczy natomiast dobrze sprawdzą się tutaj kolorowe, malutkie perełki dekoracyjne. Warto zaopatrzyć się także w rękaw cukierniczy i termometr spożywczy.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na około 30 sztuk:
- 120 g cukru
- 120 g cukru pudru
- 125 g mąki migdałowej
- 45 ml wody
- białka z 3 jajek
- żółty barwnik spożywczy
- pomarańczowy barwnik spożywczy
- perełki dekoracyjne
Składniki na krem waniliowy:
- 300 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- opakowanie cukru z wanilią
Jak zrobić makaroniki na Wielkanoc?
Cukier wsyp do rondelka, wlej wodę. Całość podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Białka ubij z dodatkiem soli na sztywną pianę. Syrop dodaj do piany dopiero wtedy, gdy jego temperatura będzie wynosić dokładnie 118 stopni C.
Wlewaj go stopniowo, stale ubijając białka, aż powstanie błyszcząca, jednolita masa. Następnie wsyp przesiany cukier puder i mąkę migdałową. Mieszaj delikatnie łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
Odłóż niewielką ilość masy i wymieszaj ją z barwnikiem pomarańczowym. Do reszty dodaj żółty barwnik i wymieszaj. Duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtą masę przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na blachę tak, by powstały niewielkie kółka (zostaw odrobinę na kurczęce skrzydełka). Blachami uderz kilkukrotnie o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Na połowie ciasteczek pomarańczową masą zrób dzióbek i nóżki. Z perełek dekoracyjnych zrób oczy. Z żółtej masy zrób skrzydełka.

Teraz makaroniki odstaw na 40 minut, by ciasto przeschło. Po tym czasie makaroniki piecz w 150 stopniach C z opcją grzania góra- dół przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj krem: ubij śmietankę z cukrem na sztywno. Następnie dodawaj mascarpone i miksuj do powstania gładkiej, jednolitej masy. Połowę makaroników przykryj delikatnie kremem, dociśnij wierzchnią warstwą z dzióbkiem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Gotowe makaroniki przechowuj w lodówce.
Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite ciasto ananasowe z kokosową bezą oraz kultową babkę wielkanocną.






































