Smakosze.pl Przepisy Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój
canva/New Africa studio

Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój

17 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.

Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.

Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.

Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.

Wigilijny napój imbirowy z cytryną i pomarańczą

Składniki:

  • pomarańcza

  • sok z połowy cytryny

  • 4 cm korzenia imbiru

  • miód

  • kilka goździków

  • 2- 3 szklanki wody

Wigilijny napój imbirowy krok po kroku. Posmakuje każdemu

Korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach, następnie przeciśnij przez praskę. Sok z imbiru wlej do garnka. Pomarańczę pokrój plasterki, wyciśnij sok z połowy cytryny. Przygotowane składniki dodaj do soku z imbiru.

Wsyp kilka goździków, wlej wodę i zagotuj. Przestudzony napar dopraw do smaku miodem i podaj, smacznego.

Przygotuj również kompot w suszu w delikatniejszej wersji bez wędzonych śliwek. Suszone owoce i aromatyczne przyprawy to sekret wspaniałego smaku. Pomysł na wigilijną potrawę? Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Cienkie ciasto i aromatyczny farsz to doskonałe połączenie.

wigilijny napój
canva/silviarita z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy