Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój
Nie przepadasz za smakiem wędzonych śliwek i suszu w kompocie wigilijnym? Ugotuj napój imbirowy z miodem, pomarańczą i cytryną. Wigilijny napój będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Jest słodki, orzeźwiający i przepięknie pachnie.
Kompot z suszu jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kompot z suszonych owoców i wędzonych śliwek ma jednak dość intensywny smak i zapach, który nie każdemu przypada do gustu. Jeśli nie przepadasz za suszem, przygotuj orzeźwiający napój z imbiru. Wigilijny napój zachwyca łagodnym smakiem i wspaniałym aromatem.
Do przygotowania wigilijnego napoju potrzebujesz korzenia imbiru, soku z cytryny, pomarańczy i goździków. Wszystkie składniki połącz z wodą, zagotuj, a gdy napar ostygnie, dopraw go do smaku miodem. Niektórzy dodają miód od razu do garnka i gotują. Nie jest to jednak wskazane, ponieważ miód traci wartości odżywcze w wysokiej temperaturze.
Wigilijny napój imbirowy jest nie tylko orzeźwiający i smaczny. Doskonale rozgrzewa i wzmacnia odporność. Napój jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, słodki, a nuta goździków doda zimowego akcentu.
Wigilijny napój imbirowy z cytryną i pomarańczą
Składniki:
-
pomarańcza
-
sok z połowy cytryny
-
4 cm korzenia imbiru
-
miód
-
kilka goździków
-
2- 3 szklanki wody
Wigilijny napój imbirowy krok po kroku. Posmakuje każdemu
Korzeń imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach, następnie przeciśnij przez praskę. Sok z imbiru wlej do garnka. Pomarańczę pokrój plasterki, wyciśnij sok z połowy cytryny. Przygotowane składniki dodaj do soku z imbiru.
Wsyp kilka goździków, wlej wodę i zagotuj. Przestudzony napar dopraw do smaku miodem i podaj, smacznego.
Przygotuj również kompot w suszu w delikatniejszej wersji bez wędzonych śliwek. Suszone owoce i aromatyczne przyprawy to sekret wspaniałego smaku. Pomysł na wigilijną potrawę? Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Cienkie ciasto i aromatyczny farsz to doskonałe połączenie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć
-
Bosacka nie marnuje sałatki jarzynowej. Robi z resztek ogromny przysmak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama