Smakosze.pl Przepisy Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy
canva/Tuned_In; Screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy

9 kwietnia 2023

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.

Przepis na babkę wielkanocną siostry Anastazji

Wielkanocne wypieki nie muszą wymagać żmudnych przygotowań. B abka zaproponowana przez siostrę Anastazję zrobi się niemalże sama. Wystarczy bowiem odpowiednio połączyć ze sobą kilka składników i upiec je, nie zaglądając do piekarnika. Ciasto zachwyci was smakiem i konsystencją.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 125 ml oleju rzepakowego
Dziadek Staś dodawał go do wody i pił po śniadaniu wielkanocnym. Idealny sposób na przejedzenie

Jak zrobić pyszną babkę wielkanocną? Patent siostry Anastazji nie ma sobie równych

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier oraz — gdy już ten składnik się wyczerpie — żółtka.

Do jednolitej masy wlewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , zachowując zasadę, że po porcji tłuszczu dodajemy trochę suchego miksu. Każdorazowo czekamy, aż dodany produkt dokładnie połączy się z zawartością misy miksera.

3/4 uzyskanego w ten sposób ciasta wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy na babę wielkanocną. Do pozostałej masy wsypujemy kakao i mieszamy. Ciemną warstwę wylewamy na wierzchu jasnej.

Słodycz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem z ciepła nakłuwamy babę wielkanocną patyczkiem i sprawdzamy, czy jest gotowa. Drewienko powinno być suche.

Jak podać babkę wielkanocną?

Dwukolorowy wypiek po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub pokrywamy lukrem. Możemy też przygotować polewę czekoladową. Najlepiej smakuje z czarną herbatą lub kawą bez mleka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy prosty patent na pysznego mazurka kajmakowego . Być może skusi was też tradycyjna pascha .

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest pyszna.png
canva/badmanproduction

Źródło: beszamel.se


Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt
Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy