Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy
Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Przepis na babkę wielkanocną siostry Anastazji
Wielkanocne wypieki nie muszą wymagać żmudnych przygotowań. B abka zaproponowana przez siostrę Anastazję zrobi się niemalże sama. Wystarczy bowiem odpowiednio połączyć ze sobą kilka składników i upiec je, nie zaglądając do piekarnika. Ciasto zachwyci was smakiem i konsystencją.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g kakao
- 125 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić pyszną babkę wielkanocną? Patent siostry Anastazji nie ma sobie równych
Zaczynamy od przesiania mąki pszennej wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier oraz — gdy już ten składnik się wyczerpie — żółtka.
Do jednolitej masy wlewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia , zachowując zasadę, że po porcji tłuszczu dodajemy trochę suchego miksu. Każdorazowo czekamy, aż dodany produkt dokładnie połączy się z zawartością misy miksera.
3/4 uzyskanego w ten sposób ciasta wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy na babę wielkanocną. Do pozostałej masy wsypujemy kakao i mieszamy. Ciemną warstwę wylewamy na wierzchu jasnej.
Słodycz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem z ciepła nakłuwamy babę wielkanocną patyczkiem i sprawdzamy, czy jest gotowa. Drewienko powinno być suche.
Jak podać babkę wielkanocną?
Dwukolorowy wypiek po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub pokrywamy lukrem. Możemy też przygotować polewę czekoladową. Najlepiej smakuje z czarną herbatą lub kawą bez mleka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy prosty patent na pysznego mazurka kajmakowego . Być może skusi was też tradycyjna pascha .
Źródło: beszamel.se