Dziadek Staś dodawał go do wody i pił po śniadaniu wielkanocnym. Idealny sposób na przejedzenie
Przejedzenie w święta nie jest rzadkością. Ogrom pyszności sprawia, że trudno zachować zdrowy rozsądek. Na szczęście istnieją proste metody, które sprawią, że szybciej wrócimy do formy. Jedną z nich jest wypicie naparu z imbiru.
Imbir pomoże na przejedzenie
Po obfitym świątecznym śniadaniu nie każdy będzie się dobrze czuł. Jeśli przykre dolegliwości już nas dopadły, jest kilka sprawdzonych sposobów na poradzenie sobie z nimi. Nie trzeba jednak od razu sięgać po ziołowe herbatki czy leki z apteki.
Prosta mikstura w postaci wody z plasterkami imbiru w mig postawi nas na nogi. Jej zrobienie jest niesamowicie proste. Wystarczy zalać kilka plasterków obranego korzenia wrzątkiem i zaparzyć. Gdy trochę ostygnie, możemy go nieco posłodzić np. miodem, i spożyć.
Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produktDlaczego imbir jest skuteczny?
Imbir wspiera proces trawienia zjedzonych pokarmów. Zawarte w nim składniki pobudzają wytwarzanie śliny, żółci i soków żołądkowych, dzięki czemu nasz organizm jest w stanie sprawniej przetworzyć zjedzone produkty — nawet te uznawane ciężkostrawne.
Napar z aromatycznego korzenia pomoże też zmniejszyć mdłości i wzdęcia oraz przywrócić apetyt. Co więcej, regularnie spożywany wzmocni też odporność i koncentrację. Warto więc sięgać po niego częściej niż po sutym posiłku.
Jak podać napój z imbiru?
Maksimum korzyści z imbirowego przysmaku uzyskamy, dodając do ostrej w smaku wody o prozdrowotnych właściwościach niewielkiej ilości soku z cytryny. Kwaśny płyn też wesprze trawienie. W podobny sposób zadziała ocet jabłkowy.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na napoje — nie tylko na przejedzenie. Szczególnie polecamy orzeźwiający napar z dodatkiem mięty podawany na zimno. Być może spodoba wam się także rozgrzewająca herbata z przyprawami korzennymi, także z imbirem.