Dodaj do pora uwielbiane warzywo. Apetyczna surówka będzie smakować lepiej niż z restauracji
Wymyślenie dobrej surówki do obiadu nie jest prostą rzeczą. Często idziemy na łatwiznę, korzystając ze sprawdzonych, ale nieco wyświechtanych przepisów. Postanowiliśmy zmienić trend i pokazać nowe, pomysłowe połączenie smaków. Prezentujemy doskonałą surówkę z pora i marchewki.
Surówka z marchewki i pora to smakowy strzał w dziesiątkę
Surówka z użyciem marchewki nie jest żadnym nowym wymysłem. Połączenie uwielbianego warzywa z charakternym porem to zupełnie inna rozmowa. Dodaj do tego zdrową natkę pietruszki i miodowo-musztardowy sos. Na samą myśl o tym ślinka napływa do ust.
Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeżePrzepis na surówkę z pora i marchewki
Składniki:
- 2 średniej wielkości pory (biała część)
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy (można zastąpić olejem roślinnym)
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Najlepsza surówka z pora i marchewki krok po kroku
Pora oczyść i usuń z niego zieloną część. Pokrój go w cienkie półplasterki. Przełóż warzywo do garnka i zalej niewielką ilością wrzątku. Pozostaw na 2-3 minuty, a następnie odsącz na sicie.
Marchewkę obierz i opłucz. Zetrzyj ją na grubych oczkach tarki. Jeśli zależy Ci na bardziej eleganckim wyglądzie surówki możesz warzywo pokroić na wstążki przy użyciu obieraczki.
Przygotuj sos do surówki z pora i marchewki. Do miseczki wyciśnij sok z ½ cytryny. Dodaj oliwę, musztardę, miód i dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec starannie wszystko wymieszaj.
W dużej misce połącz por oraz marchewkę. Warzywa zalej sosem i wymieszaj. Na koniec do surówki dołóż posiekaną natkę pietruszki. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smakowity sos to klucz do sukcesu każdej zachwycającej surówki. Zielona część z pora może mieć pomysłowe zastosowanie w każdej kuchni.