Smakosze.pl

canva/zi3000

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mazurek jest wielkanocnym klasykiem. Prosty i smaczny wypiek z kajmakiem łatwo możecie przygotować samodzielnie. Będzie smakował o niebo lepiej niż gotowce z cukierni, a jego zrobienie wcale nie zajmie Wam wiele czasu. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
 

Przepis na mazurek kajmakowy

Kruche ciasto posmarowane znakomitym kremem ze słodzonego mleka skondensowanego ma wielu amatorów. Klasyczny, wielkanocny wypiek zrobiony w domu będzie smaczniejszy niż sklepowe przysmaki. A wystarczy zaledwie kilka chwil, by go wyczarować. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 średnie jajo
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ulubione bakalie np. migdały i suszone morele
zdrowy chleb z Biedronki

Dobra cena, świetny skład. Dietetyk wskazał 3 najlepsze chleby z Biedronki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić mazurek kajmakowy? Wystarczy zaledwie kilka produktów

Z podanych składników zagniatamy ciasto, korzystając z zimnego masła lub margaryny. Uzyskaną kulę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie masę rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę o wymiarach 35 cm x 32 cm lub tortownicę o podobnej powierzchni.

Można uformować podwyższone brzegi z wałeczków zrobionych z niewielkich ilości ciasta. Ciasto kruche na mazurek pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy spód ostygnie, smarujemy go podgrzaną masą kajmakową i dekorujemy bakaliami wedle uznania.

Wskazówka: 
Masę kajmakową możesz przygotować ze słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszę włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny, pilnując, by puszka cały czas była przykryta warstwą wody. 

Jak podać mazurek kajmakowy?

Świąteczny rarytas na kruchym spodzie jest dość słodki, więc warto go serwować w towarzystwie kawy czy czarnej herbaty. Można przed upieczeniem spodu dla kontrastu smaków posmarować ciasto kwaśną konfiturą np. porzeczkową.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne rarytasy. Polecamy znakomity patent na pyszny sernik krakowski w wersji roślinnej . Być może spodoba wam się też receptura na smakowite jajka z sosem tatarskim .

Mazurek kajmakowy jest pyszny.png
canva/wideonet
biała kiełbasa surowa, czy parzona?

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

CZYTAJ DALEJ
puszyste racuchy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >