Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni

Mazurek kajmakowy
canva/zi3000

Mazurek jest wielkanocnym klasykiem. Prosty i smaczny wypiek z kajmakiem łatwo możecie przygotować samodzielnie. Będzie smakował o niebo lepiej niż gotowce z cukierni, a jego zrobienie wcale nie zajmie Wam wiele czasu. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
 

Przepis na mazurek kajmakowy

Kruche ciasto posmarowane znakomitym kremem ze słodzonego mleka skondensowanego ma wielu amatorów. Klasyczny, wielkanocny wypiek zrobiony w domu będzie smaczniejszy niż sklepowe przysmaki. A wystarczy zaledwie kilka chwil, by go wyczarować. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 średnie jajo
  • 150 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ulubione bakalie np. migdały i suszone morele
Dobra cena, świetny skład. Dietetyk wskazał 3 najlepsze chleby z Biedronki

Jak zrobić mazurek kajmakowy? Wystarczy zaledwie kilka produktów

Z podanych składników zagniatamy ciasto, korzystając z zimnego masła lub margaryny. Uzyskaną kulę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie masę rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę o wymiarach 35 cm x 32 cm lub tortownicę o podobnej powierzchni.

Można uformować podwyższone brzegi z wałeczków zrobionych z niewielkich ilości ciasta. Ciasto kruche na mazurek pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy spód ostygnie, smarujemy go podgrzaną masą kajmakową i dekorujemy bakaliami wedle uznania.

Wskazówka: 
Masę kajmakową możesz przygotować ze słodzonego mleka skondensowanego. Zamkniętą puszę włóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 3 godziny, pilnując, by puszka cały czas była przykryta warstwą wody. 

Jak podać mazurek kajmakowy?

Świąteczny rarytas na kruchym spodzie jest dość słodki, więc warto go serwować w towarzystwie kawy czy czarnej herbaty. Można przed upieczeniem spodu dla kontrastu smaków posmarować ciasto kwaśną konfiturą np. porzeczkową.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne rarytasy. Polecamy znakomity patent na pyszny sernik krakowski w wersji roślinnej. Być może spodoba wam się też receptura na smakowite jajka z sosem tatarskim.

Mazurek kajmakowy jest pyszny.png
canva/wideonet