Smakosze.pl Przepisy Wiosenne śledzie w śmietanie z rzodkiewką i szczypiorkiem. Zniewalają smakiem
canva/virginijavaidakaviciene

Wiosenne śledzie w śmietanie z rzodkiewką i szczypiorkiem. Zniewalają smakiem

14 maja 2022

Śledzie są smakołykiem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Dodając do ryby bogaty w rzodkiewkę i szczypiorek sos na bazie śmietany, stworzycie niezwykle lekką kompozycję, której mało kto się oprze. Zróbcie od razu podwójną porcję — wiosenna odsłona śledzia znika z talerzy ekspresowo.

Śledzie przygotować można na wiele sposobów. Jeśli próbowaliście już sałatki z buraczkami , koniecznie sprawdźcie, jak smakują z innym sezonowym dodatkiem. Chrupiąca rzodkiewka i szczypiorek dodadzą rybie charakteru. Danie z pewnością skradnie serce niejednego amatora rybnego rarytasu. Spróbujecie?

Przepis na doskonałe wiosenne śledzie

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych

  • 1 cebulka ze szczypiorkiem

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • mleko

Przygotowanie:

Filety umieszczamy w misce i zalewamy je mlekiem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy je do lodówki na całą noc. Następnego dnia odsączamy rybę i kroimy ją w niezbyt cienkie paski. Dodajemy śmietanę. Rzodkiewki oczyszczamy z liści, a następnie starannie je myjemy.

Warzywo ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę ze szczypiorkiem również płuczemy, a następnie kroimy ją w kostkę. Warzywa dodajemy do śledzi. Mieszamy i doprawiamy je do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem, najlepiej domowym . Smacznego.

Wskazówki:

  • Nie wyrzucajcie liści rzodkiewki. Zrobicie z nich wyśmienitą pastę , która idealnie pasuje zarówno do kanapek, sałatek, jak i makaronów.

  • Jeżeli zależy wam, by danie było lżejsze, wykorzystajcie jogurtu naturalny. Smak będzie podobny, a dostarczycie sobie nieco mniej dodatkowego tłuszczu.

Śledzie w śmietanie są pyszne
Śledzie w śmietanie są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/ iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaczny

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy