Smakosze.pl
Ciasto na chleb

canva/Anna Subbotina

Najprostszy przepis na domowy chleb

23 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczenie chleba może wydawać się skomplikowanym zajęciem, jednak mając prosty przepis, z łatwością można cieszyć się własnym bochenkiem. Smak takiego pieczywa jest znacznie lepszy niż ze sklepu. Niżej zdradzamy najprostszą recepturę.

Mało kto mógł spodziewać się, że pieczenie własnego chleba może być tak proste. Wystarczy wykorzystać ten niezawodny przepis. Pieczywo jeszcze nigdy nie było tak pyszne i łatwo dostępne.

Chleb według tego przepisu jest prosty i tani, a jego smak pozostaje na długo w pamięci. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, do ciasta dodaj suszone owoce, przyprawy lub orzechy czy nasiona.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prosty chleb

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)

  • 1 łyżka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

  • 2 szklanki ciepłej wody

Na początku rozgnieć drożdże, wsyp je do miski i zalej ciepłą wodą. Dodaj cukier oraz łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę i wsyp do niej sól. Zamieszaj. Następnie dolej drożdże, resztę wody oraz olej.

Projekt bez tytułu - 2021-08-23T222057.948

Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z galaretką

CZYTAJ DALEJ

Zamieszaj masę, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniataj je przez kilka chwil. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza i włóż do niego suche naczynie żaroodporne. Gdy naczynie będzie gorące, włóż do niego ciasto i piec 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz 20 minut. Wyjąć chleb i przestudź na kratce. Smacznego.

Chleb po rozkrojeniu

Źródło: canva/claudiodivizia

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marta-gotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >