Smakosze.pl
Ciasto na chleb

canva/Anna Subbotina

Najprostszy przepis na domowy chleb

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczenie chleba może wydawać się skomplikowanym zajęciem, jednak mając prosty przepis, z łatwością można cieszyć się własnym bochenkiem. Smak takiego pieczywa jest znacznie lepszy niż ze sklepu. Niżej zdradzamy najprostszą recepturę.

Mało kto mógł spodziewać się, że pieczenie własnego chleba może być tak proste. Wystarczy wykorzystać ten niezawodny przepis. Pieczywo jeszcze nigdy nie było tak pyszne i łatwo dostępne.

Chleb według tego przepisu jest prosty i tani, a jego smak pozostaje na długo w pamięci. Jeśli chcesz urozmaicić jego smak, do ciasta dodaj suszone owoce, przyprawy lub orzechy czy nasiona.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na prosty chleb

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)

  • 1 łyżka cukru

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

  • 2 szklanki ciepłej wody

Na początku rozgnieć drożdże, wsyp je do miski i zalej ciepłą wodą. Dodaj cukier oraz łyżkę mąki, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę i wsyp do niej sól. Zamieszaj. Następnie dolej drożdże, resztę wody oraz olej.

Projekt bez tytułu - 2021-08-23T222057.948

Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia z galaretką

CZYTAJ DALEJ

Zamieszaj masę, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i ugniataj je przez kilka chwil. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza i włóż do niego suche naczynie żaroodporne. Gdy naczynie będzie gorące, włóż do niego ciasto i piec 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz 20 minut. Wyjąć chleb i przestudź na kratce. Smacznego.

Chleb po rozkrojeniu

Źródło: canva/claudiodivizia

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: marta-gotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >