Smakosze.pl Przepisy Wkładam do słoika, miksuję i łącze z prostymi dodatkami. Zyskuję deser godny najlepszych restauracji
YouTube/@WebspoonPL

Wkładam do słoika, miksuję i łącze z prostymi dodatkami. Zyskuję deser godny najlepszych restauracji

10 listopada 2023

Czy najprostsze w wykonaniu potrawy mogą wyglądać oszałamiająco? W kuchni wszystko jest możliwe! Zmiksuj mandarynki i wymieszaj je z tymi składnikami. Na koniec przetrzesz oczy ze zdumienia.

Deser z mandarynek idealny na jesień

Czy lubicie desery? Ja je uwielbiam i zawsze staram się mieć coś pysznego w swoim domu. Ostatnio robię wyśmienity deser z mandarynek . To prawdziwa poezja smaku, od której trudno się oderwać.

Mandarynki wkładam do słoika, miksuję i dodaję kilka składników. Efektem jest znakomity deser, który smakiem dorównuje propozycjom od prawdziwych mistrzów . Polecam przepis na jesienny deser z mandarynkami w roli głównej. Nikt mi nie wierzy, że robię go samodzielnie w domu.

mandarynki.jpg
Canva / Ihar Leichonak
Tę zupę robię zawsze, gdy jestem zabiegana. Jest pyszna, szybka i tania, a 1 składnik bosko podkręca smak

Jak zrobić deser z mandarynek?

Składniki:

  • 4-5 g mandarynek
  • 25 ml wody
  • 4 łyżki żelatyny
  • 5-6 łyżek cukru
  • 300 ml śmietanki 30%

Przygotowanie tego znakomitego deseru zaczynamy od wsypania połowy ilości żelatyny do miseczki i zalania jej wodą. Odstawiamy ją na 10 minut, a w międzyczasie obieramy mandarynki, dzielimy je na cząstki i miksujemy. Następnie przecedzamy je przez sito i podgrzewamy w rondelku z dodatkiem połowy ilości cukru.

Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem sok wlewamy do dwóch naczyń i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Najlepiej ustawić naczynia pod kątem, aby masa zastygła w efektowny kształt.

Jesienny deser zachwyci was smakiem

Przygotowujemy drugą porcje żelatyny, analogicznie do tej pierwszej. Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy go śmietaną . Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy gotową żelatynę. Odstawiamy, by mieszanka ostygła. Wyjmujemy naczynia z sokiem z lodówki i dopełniamy je masą śmietanową.

Deser ponownie wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu mandarynkowy specjał jest gotowy do podania. Zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Jesienią będzie jak znalazł. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto mandarynkowe. Radziliśmy też, co zrobić ze skórkami po mandarynkach.

deser
YouTube/@WebspoonPL

Źródło: YouTube/@WebspoonPL

Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy