Smakosze.pl Przepisy Wkładam mięso do worka i zalewam colą. To danie smakuje lepiej niż z restauracji
YouTube/@smacznytv

Wkładam mięso do worka i zalewam colą. To danie smakuje lepiej niż z restauracji

26 października 2023

Jeśli szukacie pomysłu na pyszny schab, to mam coś ciekawego dla was. Do przyrządzenia tego mięsa potrzebujecie coli, worka i jeszcze kilku składników. Warto tak zrobić schab, bo smak naprawdę zachwyca. Polecam doskonały przepis na wyborny schab w coli.

Schab w coli zachwyci smakiem każdego smakosza

Schab jest mięsem, który daje wiele kulinarnych możliwości . Kotlety, pieczenie, czy polędwiczki, to dania, które można przyrządzić z tego mięsa. Jednak co się stanie, gdy schab zalejemy colą? Sprawdziłam to i byłam zachwycona.

Teraz często korzystam z tego niecodziennego, ale też pysznego patentu na to mięso. Przydadzą się też pieczarki, papryka i piekarnik. Polecam przepis na obiad ze schabem w roli głównej. Jest tak smaczny, że często będziecie go robić.

schab
YouTube/@smacznytv
Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Wystarczy makaron, mięso i klika dodatków

Jak zrobić schab w coli?

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 szklanki coli
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • 200 g bekonu
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • papryka czerwona

Schab kroimy w dość grube plastry i nacinamy w kratkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz mięso wkładamy do worka, wlewamy colę i zamykamy worek. Odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z coli i układamy na blasze z papierem do pieczenia. Cebulę siekamy, boczek kroimy i podsmażamy na patelni. Dokładamy pokrojone pieczarki i paprykę. Wszystko smażymy.

Schab w coli zaskakuje i smakuje

Teraz podsmażane składniki układamy na plastrach schabu. Posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut . Po tym czasie podajemy z ziemniakami lub ryżem. Uzupełnieniem tego dania będzie ulubiona surówka.

Tak przyrządzony schab jest kruchy, smaczny i rozpływa się w ustach. Warto wypróbować ten przepis, bo mięso dzięki coli zyskuje ciekawy smak. Taki obiad smakuje lepiej niż w restauracji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić schab po francusku. Radziliśmy, jak zrobić zapiekany schab z ziemniakami.

schab
YouTube/@smacznytv

Źródło: YouTube/@smacznytv

Jesienią zawsze dodaję to do ciasta na kopytka. Są pyszne, mięciutkie i kusząco złociste
Gotuję, obieram i układam w słoikach. To mój ulubiony sposób na przechowywanie jajek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy