Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i połóż na nich schab. Mąż i dzieci uwielbiają, gdy robię to na obiad

Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i połóż na nich schab. Mąż i dzieci uwielbiają, gdy robię to na obiad

Schab na obiad
Screen z filmu na kanale YouTube Schneller Koch

Prosty obiad ze schabem świetnie sprawdzi się, gdy nie macie ochoty na długie godziny spędzone w kuchni. Mięso zapiekane z ziemniakami i cebulą smakuje obłędnie. Wasza rodzina pokocha to danie.
 

Szybkie danie na obiad dla całej rodziny

Połączenie smakowitego schabu z serem żółtym, ziemniakami i cebulą skusi nawet wybrednych. Prosta zapiekanka może być też okazją do wykorzystania resztek z lodówki. Kartofle można wymienić np. na dynie czy cukinię — co akurat macie pod ręką.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 5 większych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 100 g sera
  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej lub ostrej
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 30 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smarowania

Kilka dodatków i schab zacznie smakować znakomicie. Taki obiad jest prosty w przygotowaniu. Zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i spróbujcie. Nasyci na bardzo długo.

Układam ziemniaki do zapiekanki na obiad.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Schneller Koch
Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność

Jak przygotować schab na obiad? W piekarniku z kilkoma dodatkami

Zaczynam od obrana, umycia i starcia ziemniaków na tarce o większych oczkach. Odciskam je z nadmiaru soku, oprószam solą i pieprzem. Przenoszę do delikatnie natłuszczonej olejem formy żaroodpornej.

Cebulę siekam i wysypuję na ziemniaki. Polędwicę kroję w plastry o grubości 0,5 cm. Rozbijam je delikatnie tłuczkiem i oprószam solą oraz mięsem z obu stron. Układam na warzywach.

Ser żółty także ścieram na tarce. Łączę go z musztardą, majonezem i jogurtem. „Sosem” smaruję mięso, po czym formę zakrywam zwilżonym pergaminem i folią aluminiową. Piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Usuwam przykrycie i dopiekam wierzch przez kolejne 20 minut.

Jak podawać obiad ze schabem?

Do dania świetnie pasują różne surówki i warzywa pieczone. Polecam przygotować mieszankę jarzyn w osobnym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Będą gotowe w mniej więcej 30 minut, a wystarczy je posmarować odrobiną oleju i przyprawić ziołami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na schab. Na niedzielny obiad przygotujcie niezwykle soczystą wersję z pieca i podajcie z sosem grzybowym. Być może skuszą was też tradycyjne kotlety schabowe z kością, które pasują do każdej surówki.

Sos do schabu na obiad.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Schneller Koch