Smakosze.pl Porady Wkładam ziemniaki do słoika i wlewam coca-colę. Po chwili cieszę się niesamowitym przysmakiem
fot. youtube.com/@smacznytv

Wkładam ziemniaki do słoika i wlewam coca-colę. Po chwili cieszę się niesamowitym przysmakiem

1 stycznia 2024

Wydawałoby się, że frytki to frytki. A jednak z tą sztuczką wyjdą zupełnie inne niż zazwyczaj i – nie da się ukryć – lepsze.

Sposób na chrupiące frytki

Czasem jedząc frytki w restauracji zastanawiamy się, jak to możliwe, że wyszły takie pyszne i chrupiące. Porównując je do naszych domowych możemy nawet wpaść w kompleksy. Oczywiście nie warto iść tą drogą – restauracje mają olbrzymie zaplecza, które znacznie ułatwiają przygotowanie dań w niezwykły sposób.

Są jednak proste triki, które pozwalają je naśladować. Sposobów na niezwykle chrupkie frytki jest co najmniej kilka, ale ten należy do najciekawszych i najprostszych. Cały sekret tkwi… w coli.

frytki zalane colą
fot. youtube.com/@smacznytv
W Nowy Rok zaczynam detoks. Ta zupa to idealny wstęp do diety

Frytki smażone w coli

Same frytki smażymy normalnie. Rzecz w tym, żeby wcześniej odpowiednio je namoczyć. Kanał SmacznyTV na youtube twierdzi, że usmażone według tych wskazówek ziemniaki będą lepsze niż w McDonaldzie.

Składniki

  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 l coli
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Woda
  • 100 g skrobi kukurydzianek

Chrupkie frytki w coli

Ziemniaki obieramy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy je do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę lub przekładamy frytki do innego naczynia, np. słoika. Mają być ułożone dość ciasno. Zalewamy colą jak się zalewa ogórki do kiszenia i odstawiamy na ok. 20 minut.

Po tym czasie frytki odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Umieszczamy w suchej misce, zasypujemy skrobią kukurydzianą i dokładnie obtaczamy. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym głębokim oleju.

Kiedy przejedzą ci się nawet tak pyszne frytki, wypróbuj ten szwedzki sposób na ziemniaki .

obtaczanie frytek w skrobi
fot. youtube.com/@smacznytv
Najlepsza zupa na Nowy Rok. Robię ją tylko z tego, co mam pod ręką. Szybko się gotuje i stawia na nogi
Świat się kończy! W Neapolu chwalą pizzę z ananasem! Włosi kipią z oburzenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy