Smakosze.pl Produkty Właśnie teraz jest wysyp. Zrobisz z nich luksusowy dodatek do potraw
canva/Fotofreak75

Właśnie teraz jest wysyp. Zrobisz z nich luksusowy dodatek do potraw

16 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sezon na fiołki wonne w pełni. Niemal wszędzie możemy dostrzec fioletowe, małe kwiatki. Fiołki nie tylko pięknie wyglądają i pachną, ale też doskonale smakują. Są lekko słodkie, delikatne i zrobimy z nich dekorację do ciast, deserów, a nawet dodamy do zup i sałatek.

Fiołki wonne są pysznym dodatkiem do wielu dań

Fiołki wonne są delikatnymi kwiatkami, które cieszą nasze oczy już na przełomie marca i kwietnia. W tym momencie jest ich wysyp. Kwiaty rosną w lasach, na polanach, skwerach, parkach i w ogrodach. Mało kto wie, że fiołki wonne to nie tylko przepiękna, zewnętrzna dekoracja.

Fiołki są również jadalne. Możemy jeść zarówno kwiaty, jak i młode listki. Są słodkie, przyjemne w smaku. Fiołki wonne nie są pod ochroną , możemy je więc spokojnie zbierać i przyrządzić wyjątkowe dania, które będą wyglądać, jak z pięciogwiazdkowych restauracji.

Fiołki, które chcemy zjeść, zbierajmy wyłącznie z polan i lasów, które oddalone są od ruchliwych dróg . Kwiaty zerwane przy drodze lub przy chodniku nie będą ani smaczne, ani zdrowe. Będą przesiąknięte spalinami i innymi zanieczyszczeniami.

Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowsze

Z fiołków zrobisz jadalną, wyjątkową dekorację do ciast i deserów

Do przygotowania dekoracji potrzebujesz fiołków, białka jaja i cukru pudru. Białko ubij na sztywno i cienkim pędzelkiem posmaruj nim osobno każdy fiołek, potem oprósz go cukrem pudrem. Fiołki ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i susz ok. godzinę w piekarniku o temperaturze 40 st. C.

Na drugi dzień kwiaty będą prezentować się obłędnie. Będą słodkie, smaczne i możesz udekorować nimi tort, ciasto lub ulubiony deser. Wypieki będą wyglądać, jak z najlepszej restauracji.

Jak jeszcze wykorzystać fiołki w kuchni?

Kwiaty i młode listki fiołków możesz jeść na surowo. W takiej formie dodasz je np. do wiosennych sałatek. Kwiaty możesz również karmelizować na patelni z cukrem i ozdabiać nimi ulubione potrawy, np. zupę-krem.

Dodaj fiołki do lemoniady lub wody, będą o wiele smaczniejsze. Fiołki doskonale sprawdzą się również do zrobienia nalewki i domowego syropu na kaszel. Z ususzonych kwiatów możesz zaparzyć aromatyczną herbatkę.

Czy kwiaty forsycji są jadalne? Wiele osób jest w błędzie. Sprawdź również, jak pozbyć się wosku i pestycydów z cytryn . Nie ma lepszego sposobu.

canva/MarikaSan
Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Gessler robi przepyszne jabłka pod kruszonką. Biją na głowę każdą szarlotkę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy