Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2023 11:16

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki? Rozwiewamy Wasze wątpliwości

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?
Screen z filmu pochodzi z portalu zywienie.abczdrowie.pl

Wiele osób zastanawia się, czy kiełkujące ziemniaki są szkodliwe. W kiełkach znajduje się toksyczna substancja, dlatego koniecznie trzeba je usunąć. Samo warzywo można zjeść, o ile nie jest miękkie, ani zielone.

Ziemniaki zaczynają kiełkować wiosną

Ziemniaki wiosną zaczynają kiełkować i to zupełnie normalne zjawisko. Zwłaszcza, kiedy kupiłeś większą ilość na zimę i przechowujesz je w piwnicy lub spiżarni. Kiełkowanie rozpocznie się jeszcze szybciej, kiedy warzywa znajdują się w ciepłym i dość wilgotnym pomieszczeniu.

Wiele osób od razu wyrzuca kiełkujące ziemniaki, ponieważ boi się zatrucia. Inni odkrawają pędy, a warzywa poddają obróbce termicznej. Okazuje się, że ziemniaki z kiełkami można jeść, o ile dobrze wykroimy pędy wraz z otoczką miąższu, a ziemniak nie jest jeszcze miękki. To podstawowy warunek.

W kiełkach znajduje się niebezpieczna dla ludzi toksyna, która jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu rośliny. Sprawdź również, które ziemniaki zupełnie nie nadają się do jedzenia. Zmiana koloru powinna od razu Cię zaniepokoić. 

Gessler robi przepyszne jabłka pod kruszonką. Biją na głowę każdą szarlotkę

Czy można jeść kiełkujące ziemniaki?

Kiełki ziemniaków są niejadalne. Zawierają solaninę, która umożliwia szybki wzrost całej rośliny. Solanina jest jednak toksyczna dla człowieka. Zjedzenie kiełków ziemniaków skutkuje silnym zatruciem pokarmowym i wysoką gorączką. 

Ziemniaki, które kiełkują możesz zjeść, o ile dokładnie odkroisz kiełki, a sam ziemniak nie jest miękki. Miękkie warzywo również nie nadaje się do jedzenia i może wywołać nudności, biegunkę i wymioty.

Ziemniaki z zielonym nalotem są toksyczne

Koniecznie zwróć uwagę na kolor ziemniaka. Jeśli zauważysz zielonkawy odcień, warzywo także powinno wylądować w koszu. Zielony kolor oznacza, że ziemniak zawiera solaninę w dużych ilościach. 

To substancja, która znajduje się w kiełkach i jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Nie jedz bardzo miękkich, pomarszczonych ziemniaków. Jeśli pojawi się na nich biały nalot, również koniecznie je wyrzuć. To zalążki pleśni, którą możesz się poważnie zatruć.

Czy można jeść pomidory z kiełkami w środku? Dowiedz się również, jak skutecznie pozbyć się wosku i pestycydów z cytryn. Wystarczy produkt, który kupisz w każdym sklepie za grosze.

obieranie ziemniaków.jpg
canva/Stanislav Honcharuk