Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy kwiaty forsycji są jadalne? Wszyscy byli w błędzie, wielkie zaskoczenie

Czy kwiaty forsycji są jadalne? Wszyscy byli w błędzie, wielkie zaskoczenie

Forsycja ma jadalne kwiaty
canva/AL-Travelpicture

Forsycja jest piękna i niesamowicie cenna. Kwitnąca wczesną wiosną roślina, ma jadalne kwiaty, które warto zebrać i włączyć do swojej diety. Wyjaśniamy, jakie są korzyści z sięgania po ten dodatek i jak można go wykorzystać.
 

Kwiaty forsycji są jadalne

Forsycję spotkać można w parkach i na skwerach. Charakteryzuje ją obecność licznych, intensywnie żółtych kwiatów, które wiosną wyróżniają się na tle innych wolniej budzących się do życia roślin.

Wiele osób nie jest świadomych, że kwiaty rośliny są bezpieczne dla zdrowia i warto je zebrać, by użyć w kuchni. Można je np. zasuszyć, ale na „świeżo” tez będą doskonałe np. jako element sałatki.

Poznaliśmy sekret surówki jak z chińskiej restauracji. Kluczowa jest zalewa

Forsycja jest bardzo zdrowa

Kwitnąca od końcówki marca do połowy maja roślina zawiera wiele cennych związków chemicznych. Najwięcej znajdziemy w niej flawonoidów, przede wszystkim rutyny. Substancja ta wzmacnia naczynia krwionośne i sprawia, że na skórze nie pojawiają się nieestetyczne „pajączki”.

Flawonoidy — jako grupa związków — wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc wprowadzenie forsycji do diety pomoże nam wzmocnić odporność. Nie bez znaczenia będzie też charakter antyoksydacyjny tego produktu, czyli zdolność do przeciwdziałania niepożądanym zmianom komórek ludzkiego organizmu.

Jak wykorzystać kwiaty forsycji?

Żółte fragmenty rośliny można wykorzystać jako materiał do sporządzenia wspierającego odporność naparu. Po umyciu świetnie nadają się też do sporządzenia owocowo -warzywnego koktajlu.

Przepis na pyszny koktajl z forsycją

Składniki:

  • garść kwiatów forsycji
  • 1 miękki banan
  • 10 g płatków owsianych
  • 10 ml soku z cytryny
  • 125 ml soku jabłkowego
  • miód w ilości do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie:

W pojemniku blendera umieszczamy podzielonego na kawałki banana, forsycję oraz płatki owsiane. Wlewamy sok z cytryny i sok jabłkowy. Blendujemy na gładką masę. Jeśli koktajl wyda nam się mało słodki, dodajemy trochę miodu i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Najlepiej smakuje tuż po przyrządzeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne receptury na prozdrowotne mikstury. Szczególnie polecamy przygotowanie lemoniady z sokiem z brzozy. Być może skusi was też smakowity napój z selera naciowego.

Forsycja jest zdrowa.png
canva/AL-Travelpicture