Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowsze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.04.2023 12:26

Żadna tarta bułka. Schabowe w tej panierce są 100 razy zdrowsze

kotlety schabowe w panierce z otrębów
canva/GMVozd

Robisz na obiad kotlety schabowe? Zamiast w bułce tartej, obtocz je w otrębach pszennych i usmaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym. Schabowe będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Otręby dodają im lekko orzechowej nuty i są przyjemnie chrupiące. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Kotlety schabowe w niezwykłej panierce. Chrupiące i jeszcze smaczniejsze

Kotlety schabowe są pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Możemy przyrządzić je na wiele sposobów. Jedni moczą je w mleku, drudzy doprawiają musztardą. Schabowe możemy również usmażyć lub upiec.

Mało kto jednak wie, że panierkę do kotletów schabowych również możemy zrobić nieco inaczej. Będzie o wiele lżejsza i smaczniejsza. Wystarczy, że mięso obtoczymy w mące, jajkach i otrębach pszennych. Otręby dodają wieprzowinie lekko orzechowej nuty i są zdrowsze od bułki tartej, bo zawierają więcej cennych składników i nie chłoną tak tłuszczu. 

Kotlety schabowe zawsze na początku obtaczamy w zwyklej mące. Dzięki niej panierka nie odkleja się od mięsa, a kotlety są soczyste w środku. Schabowe smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. W ten sposób ograniczymy wchłanianie masła lub oleju do kotletów.

Wsyp mąkę do kawy i wymieszaj. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Przepis na kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu bez kości
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki otrębów pszennych
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić schabowe w panierce z otrębów?

Mięso oczyść i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdą porcję schabu oprósz solą i pieprzem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie obtocz je w mące, rozmąconych jajkach i otrębach. 

Kotlety schabowe smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Panierka jest chrupiąca, złocista i o wiele lżejsza od bułki tartej, smacznego. Mięso podaj z ziemniakami i surówką. Polecamy buraczki na ciepło i kapustę zasmażaną.

kotlety schabowy.jpg
canva/fotek