Smakosze.pl Dieta Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć
smakosze.pl

Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć

15 czerwca 2023

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed produktem, który mógł się znaleźć w naszych kuchniach. Chodzi o łopatkę do gotowania. Wykryto, że zawarte w niej aminy migrują do żywności, co jest szkodliwe dla człowieka.

Łopatka do gotowania groźna dla zdrowia

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, który dotyczy powszechnego sprzętu kuchennego, czyli łopatki do gotowania. Chodzi o konkretny model, który jest wyprodukowany przez markę KMP Style. W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin z wyrobu do kontaktu z żywnością. Aminy są substancją szkodliwą, która nie może znajdować się w żywności.

GIS przekazał szczegóły, które dotyczą produktu:

  • Produkt: Łopatka do gotowania, KMT Style
  • Numer partii: 2406664
  • Kod kreskowy: 8 435632 066643
  • Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., ul. Wygoda 62, 43-608 Jaworzno, ul. Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Tłum rzucił się na pole i wyzbierał truskawki. Rolnik skomentował to krótko

Szkodliwy produkt wycofywany ze sprzedaży

Spółka KUOMAO wycofuje produkt z rynku. Firma przekazała, że wdrożyła już niezbędne procedury związane z wycofywaniem felernej łopatki do gotowania. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Konsumenci nie mogą używać tego sprzętu kuchennego do kontaktu z żywnością, gdyż jest on szkodliwy.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) mogą migrować z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i są uznawane za szkodliwe dla zdrowia. Wiele z nich posiada udowodnione działanie rakotwórcze. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że te substancje mogą wywoływać uszkodzenia wątroby, nerek, wzroku i tarczycy.

Aminy wywołują raka, niszczą też układ hormonalny

Oprócz tego pierwszorzędowe aminy aromatyczne ingerują w układ hormonalny człowieka i znacząco wpływają na wydzielanie hormonów. Mogą powodować też raka piersi, endometrium czy jajników. Wpływają też na płodność kobiet i mężczyzn.

Substancje typu PAAs są powodem alergii i chorób autoimmunologicznych. To już kolejny komunikat GIS, który dotyczy produktów używanych w kuchni, które zawierają szkodliwe substancje. Wcześniej pisaliśmy o wycofywanej chochli. Informowaliśmy też o szkodliwej łyżce.

łopatka do gotowania/gov

Źródło: gov

Z arbuza zjadasz tylko czerwone, a resztę wyrzucasz? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu
Mistrzowie kuchni zawsze przestrzegają tej zasady. Schabowe wychodzą jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy