Właśnie wycofują z rynku ten produkt. Nie używaj go, a najlepiej wyrzuć
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed produktem, który mógł się znaleźć w naszych kuchniach. Chodzi o łopatkę do gotowania. Wykryto, że zawarte w niej aminy migrują do żywności, co jest szkodliwe dla człowieka.
Łopatka do gotowania groźna dla zdrowia
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, który dotyczy powszechnego sprzętu kuchennego, czyli łopatki do gotowania. Chodzi o konkretny model, który jest wyprodukowany przez markę KMP Style. W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin z wyrobu do kontaktu z żywnością. Aminy są substancją szkodliwą, która nie może znajdować się w żywności.
GIS przekazał szczegóły, które dotyczą produktu:
- Produkt: Łopatka do gotowania, KMT Style
- Numer partii: 2406664
- Kod kreskowy: 8 435632 066643
- Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., ul. Wygoda 62, 43-608 Jaworzno, ul. Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Szkodliwy produkt wycofywany ze sprzedaży
Spółka KUOMAO wycofuje produkt z rynku. Firma przekazała, że wdrożyła już niezbędne procedury związane z wycofywaniem felernej łopatki do gotowania. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Konsumenci nie mogą używać tego sprzętu kuchennego do kontaktu z żywnością, gdyż jest on szkodliwy.
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs) mogą migrować z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i są uznawane za szkodliwe dla zdrowia. Wiele z nich posiada udowodnione działanie rakotwórcze. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że te substancje mogą wywoływać uszkodzenia wątroby, nerek, wzroku i tarczycy.
Aminy wywołują raka, niszczą też układ hormonalny
Oprócz tego pierwszorzędowe aminy aromatyczne ingerują w układ hormonalny człowieka i znacząco wpływają na wydzielanie hormonów. Mogą powodować też raka piersi, endometrium czy jajników. Wpływają też na płodność kobiet i mężczyzn.
Substancje typu PAAs są powodem alergii i chorób autoimmunologicznych. To już kolejny komunikat GIS, który dotyczy produktów używanych w kuchni, które zawierają szkodliwe substancje. Wcześniej pisaliśmy o wycofywanej chochli. Informowaliśmy też o szkodliwej łyżce.
Źródło: gov