Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Mistrzowie kuchni zawsze przestrzegają tej zasady. Schabowe wychodzą jak marzenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.06.2023 12:21

Mistrzowie kuchni zawsze przestrzegają tej zasady. Schabowe wychodzą jak marzenie

kotlet schabowy
Canva/grapix, Canva/gbh007

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Jednak co zrobić, żeby kotlety wyszły pyszne i soczyste? Wypróbuj patent na schabowe, który wykorzystują mistrzowie kuchni. Kotlety wyjdą, jak marzenie!

Kotlety schabowe, czyli długa historia

Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. To danie obiadowe, które jest nie tylko smaczne, ale też sycące i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Wraz z porcją kotleta fundujemy sobie niezłą porcję energii i sporo białka. Jednak kotlety schabowe wcale nie są takie proste w przygotowaniu.

Warto wybrać odpowiednie mięso, bo potem móc cieszyć się pysznym smakiem tego tradycyjnego polskiego dania. Ważne, by nie wybierać zbyt jasnego schabu. Idealny kawałek mięsa powinien mieć delikatnie widoczne żyłki, być lekko wilgotny i błyszczący. Jednak co zrobić, by kotlety nie wyszły zbyt twarde i suche? Jest na to rada.

Tłum rzucił się na pole i wyzbierał truskawki. Rolnik skomentował to krótko

Działaj jak mistrzowie kuchni

Pod żadnym pozorem nie trzymaj zbyt długo mięsa w lodówce przed smażeniem. Schab powinien osiągnąć temperaturę pokojową, zanim trafi na patelnię. Wówczas kotlety schabowe będą miękkie i kruche. Taki zabieg spowoduje, że się nie skurczą. 

Schab powinien być też dobrze rozbity z obu stron. Później doprawiamy je solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące i jajku. Tak przygotowane mięso trafia na dobrze rozgrzaną patelnię. Warto też do smażenia schabowych użyć smalcu. Powodem jest wysoka temperatura dymienia tego tłuszczu.

Marynata, czyli sposób na miękkie schabowe

Niektórzy marynują kotlety schabowe. Wszystko po to, by nadać im miękkość. Po rozbiciu mięsa warto je włożyć do naczynia z mlekiem i plastrami cebula. Mięso marynujemy przez dwie godziny. 

Użycie mięsa z kością wpływa na jego większą soczystość, ale bywa problematyczne podczas smażenia. Natomiast mięso bez kości wychodzi czasem zbyt suche, dlatego tu wskazane jest marynowanie. Warto wypróbować różne sposoby na idealne schabowe. Pisaliśmy o panierce do schabowych. Radziliśmy też, jakiego tłuszczu użyć do ich smażenia. 

kotlet schabowy
Canva/gbh007

Źródło: gotowanie.onet.pl, smaker.pl