Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Ten sprzęt kuchenny nadaje się tylko do wyrzucenia. Jest szkodliwy dla zdrowia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.06.2023 20:23

Ten sprzęt kuchenny nadaje się tylko do wyrzucenia. Jest szkodliwy dla zdrowia

sklep
Canva/Hobi industri

Kupiłeś może ostatnio łyżkę do spaghetti? Koniecznie sprawdź, czy nie posiadasz sprzętu opisanego poniżej. Jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie komunikat, w którym ostrzega przed używaniem felernej łyżki. 

GIS wydał komunikat dotyczący szkodliwego sprzętu

Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę w wyniku, której stwierdzono niezgodność, która polega na “migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością”. Aminy, o których wspomniano w komunikacie są szkodliwe dla zdrowia. Nie mogą znajdować się w żywności.

Główna Inspekcja Sanitarna przekazała konkretne dane, które dotyczą łyżki do spaghetti:

  • Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
  • Numer partii: 5403512
  • Kod kreskowy: 8435545735124
  • Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
     
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu

Łyżka z aminami wycofywana ze sklepów

Jak przekazała Główna Inspekcja Sanitarna, łyżka do spaghetti, która zawiera szkodliwe dla zdrowia aminy, jest wycofywana właśnie ze sprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Jednocześnie Sanepid apeluje, by konsumenci pod żadnym pozorem nie używali skażonej łyżki.

Warto wyjaśnić, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne to związki, które mogą znajdować się w produktach, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Oprócz tego mogą występować w materiałach opakowaniowych. Niektóre z tych substancji zostały uznane za Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem, za substancje, które powodują raka u człowieka.

Substancja rakotwórcza w łyżkach

Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej wszelkie wyroby i materiały z tworzyw sztucznych, które wykorzystuje się do kontaktu z żywnością, nie mogą uwalniać tych szkodliwych związków. Najczęściej pod kątem zawartości szkodliwych amin bada się takie produkty jak: łyżki, widelce, łopatki, chochle oraz ubijaki. 

Warto sprawdzić, czy niedawno zakupiona łyżka do spaghetti nie jest produktem, przed którym ostrzega Główna Inspekcja Sanitarna. Pamiętajmy, że nie możemy używać takiego produktu do kontaktu z żywnością. Jest on wycofywany z obrotu. Pisaliśmy o ostrzeżeniu GIS, które dotyczyło skażonej żywności. Radziliśmy, by nie używać innego skażonego sprzętu w kuchni.

łyżki
Canva/Billion photos

Źródło: gov.pl