Ten sprzęt kuchenny nadaje się tylko do wyrzucenia. Jest szkodliwy dla zdrowia
Kupiłeś może ostatnio łyżkę do spaghetti? Koniecznie sprawdź, czy nie posiadasz sprzętu opisanego poniżej. Jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie komunikat, w którym ostrzega przed używaniem felernej łyżki.
GIS wydał komunikat dotyczący szkodliwego sprzętu
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę w wyniku, której stwierdzono niezgodność, która polega na “migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością”. Aminy, o których wspomniano w komunikacie są szkodliwe dla zdrowia. Nie mogą znajdować się w żywności.
Główna Inspekcja Sanitarna przekazała konkretne dane, które dotyczą łyżki do spaghetti:
- Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style
- Numer partii: 5403512
- Kod kreskowy: 8435545735124
- Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska
Łyżka z aminami wycofywana ze sklepów
Jak przekazała Główna Inspekcja Sanitarna, łyżka do spaghetti, która zawiera szkodliwe dla zdrowia aminy, jest wycofywana właśnie ze sprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Jednocześnie Sanepid apeluje, by konsumenci pod żadnym pozorem nie używali skażonej łyżki.
Warto wyjaśnić, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne to związki, które mogą znajdować się w produktach, które przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Oprócz tego mogą występować w materiałach opakowaniowych. Niektóre z tych substancji zostały uznane za Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem, za substancje, które powodują raka u człowieka.
Substancja rakotwórcza w łyżkach
Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej wszelkie wyroby i materiały z tworzyw sztucznych, które wykorzystuje się do kontaktu z żywnością, nie mogą uwalniać tych szkodliwych związków. Najczęściej pod kątem zawartości szkodliwych amin bada się takie produkty jak: łyżki, widelce, łopatki, chochle oraz ubijaki.
Warto sprawdzić, czy niedawno zakupiona łyżka do spaghetti nie jest produktem, przed którym ostrzega Główna Inspekcja Sanitarna. Pamiętajmy, że nie możemy używać takiego produktu do kontaktu z żywnością. Jest on wycofywany z obrotu. Pisaliśmy o ostrzeżeniu GIS, które dotyczyło skażonej żywności. Radziliśmy, by nie używać innego skażonego sprzętu w kuchni.
Źródło: gov.pl