Smakosze.pl Przepisy Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znam
Fot. Canva/Photopips, Getty Images

Wlej do ciasta zamiast mleka. Naleśniki wyjdą najlepiej na świecie, lepszego przepisu nie znam

12 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczne naleśniki nie mają sobie równych, jednak nawet najlepsze danie może się znudzić. W takiej sytuacji warto albo sobie od danej potrawy odpocząć, albo coś w niej zmienić. Ja postanowiłem zastosować drugą poradę.

Wydawać by się mogło, że naleśniki bez mleka nie mają szans na powodzenie. Sekretem jest bowiem zamiana tego składnika na inny, który wprowadza jeszcze więcej smaku. Mowa o zwykłej maślance.

Naleśniki bez mleka

Uniwersalność naleśników jest niewątpliwym kluczem do ich sukcesu. Można podawać je na słodko z dżemem czy nutellą, na słono z serem i szynką czy nawet “sauté” - bez żadnych dodatków . Ta nieograniczona ilość kombinacji spowodowała, że naleśniki jada się na całym świecie.

Dla wielu naleśniki bez mleka nie mogą się udać. Okazuje się jednak, że usuwając ten składnik z przepisu i zmieniając go na inny, odblokowujemy zupełnie nowy poziom smaku. Maślanka wywołuje, że naleśniki mają zdecydowanie mocniejszy profil smakowy, a także stają się bardziej puszyste i delikatne.

naleśniki
Fot. Canva
Pokrój cukinię na plastry i obtocz ciastem. Wyjdzie jak z KFC, chrupiąca i soczysta

Przepis na naleśniki z maślanką

Przepis na naleśniki bez mleka składa się z wyłącznie 4 składników. Wielce prawdopodobne, że nie musisz nawet wychodzić do sklepu, bo każdy z nich już masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 szklanki maślanki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju

Przepis na naleśniki bez mleka

W czystej misce umieść przesianą przez sitko mąkę, wbij jajka, wlej maślankę oraz olej. Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą masę za pomocą rózgi lub miksera. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.

Patelnię do naleśników pokryj niewielką warstwą tłuszczu i rozgrzej ją. Wlewaj na nią porcje ciasta tak, aby pokryło całą powierzchnię patelni. Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

naleśniki
Fot. Canva
Weź z kuchni, zalej wodą i podlej borówkę. Za rok wyda kilogramy owoców
To ciasto agrestowe jest prawdziwym przebojem sezonu. Spróbowałam raz, a teraz jem na okrągło
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy