Jem ten serek na śniadanie a kilogramy same spadają. Jest wręcz napakowany białkiem
Co jeść na śniadanie, by było smacznie i zdrowo? Do tej pory sięgałam po skyr, jednak teraz odkryłam jeszcze lepszy serek. Dzięki niemu mam energię i chudnę.
Kvarg, czyli następca skyra
Co wybierasz na śniadanie? Ja staram się, by było i smacznie i pożywnie. Stawiam na naturalne produkty, które są zdrowe i zjem je z przyjemnością. Często na śniadanie sięgałam po skyr. Serek pełen białka z Islandii bardzo mi odpowiadał. To produkt pełen odtłuszczonego mleka.
Skyr poddany jest fermentacji z udziałem mikroorganizmów. Jadałam go w wersji naturalnej, ale też o smaku rozmaitych owoców. Jednak niedawno odkryłam jeszcze lepszy produkt na śniadanie. W sklepie zauważyłam kvarg. Co to za produkt? Warto mu się przyjrzeć!
Zapomnij o ziemniakach. Najlepsze kluski zrobisz z tego składnikaKremowy i aksamitny kvarg
Kvarg pochodzi ze Skandynawii i słynie z tego, że jest kremowy i aksamitny. Jednocześnie jest bardziej kwaśny i gęsty od skyra. Ten produkt konsystencją przypomina trochę jogurt grecki. Te serki mają podobną kaloryczność. Skyra ma około 62 kalorie w 100 g. Natomiast kvarg 65 kalorii.
W skyrze i kvargu znajdziemy 12 g białka w 100 g. Warto podkreślić, że kvarg ma zaletę, której nie ma skyr. Mianowicie kvarg ma dużo składników odżywczych, które wpływają na odchudzanie. Serek daje uczucie sytości, jest pożywny i poprawia trawienie. Będzie smakował na śniadanie.
Jedz kvarg a schudniesz
Kvarg pełen jest też wapnia i bakterii probiotycznych. Ten niskokaloryczny i smaczny serek będzie w sam raz na śniadanie. Jak go jeść? Warto kvarg zjeść z owocami lub orzechami. Serek może być dodatkiem do owsianki, naleśników i placków.
Na bazie tego serka można przygotować desery. Będą nie tylko pyszne, ale też dietetyczne. Dzięki temu skandynawskiemu produktowi nawet nie zauważymy, kiedy schudniemy. Pisaliśmy o tym, co warto kupić w Dino już od dziś. Polecaliśmy przepis na surówkę kopenhaską do obiadu.
Źródło: kobieta.gazeta.pl