Wlej do kawy sok z tego warzywa. Korzyści wręcz nie mieszczą się w głowie
Znamy kawę przeważnie w dwóch postaciach: czarną i białą. A co jeśli zamiast mleka dodać do naparu sok warzywny? Cóż, nie stanie się od tego biała, za to nabierze niezwykłych właściwości.
Kawa z sokiem
W ciągu ostatnich lat odczarowujemy nieco klątwę, którą obłożono kawę. O ile nie powinno się z nią przesadzać – bo przecież z niczym się nie powinno – o tyle w umiarkowanej ilości ten napar nie tylko nie jest szkodliwy, ale bywa wręcz korzystny dla zdrowia.
Warto jednak pamiętać, że kawa wypłukuje z organizmu składniki mineralne. Dlatego jeśli czujemy, że pijemy jej raczej dużo niż mało, należy suplementować te składniki albo dostarczać je do organizmu w naturalnej postaci . Czasem niecodzienny dodatek może sprawić, że sama kawa będzie dostarczała nam dodatkowych mikroelementów i prozdrowotnych związków chemicznych.
Kawa z burakiem
Takie funkcje pełnić może sok z buraka. To jedno z najzdrowszych warzyw , choć konkurencja w tej kategorii jest niemała. Buraki potrafią regulować ciśnienie krwi i pracę układu krążenia. Działają przeciwzapalnie , co sprawia, że np. łagodzą bóle stawów i poprawiają odporność. Mają też działanie oczyszczające, dobrze wpływają na trawienie i dostarczają do organizmu tak potrzebną mu witaminę A.
Jeśli chcemy pić kawę z sokiem z buraka (oczywiście nie musi to być każda filiżanka kawy, na jaką sobie pozwalamy), warto wzbogacić napar dodatkowo o gałkę muszkatołową , która wzmocni smak napoju i dodatkowo wesprze pracę układu trawiennego.
Parzenie kawy z sokiem z buraka
Przygotowanie kawy z sokiem jest niezwykle proste i intuicyjne. Zależy jednak od tego, jaką kawę lubimy najbardziej. Sok z buraka można przygotować samodzielnie w wyciskarce albo poszukać w sklepie gotowego produktu. Kawę z ekspresu ciśnieniowego dodajemy do soku w proporcji jak mleko do kawy na caffè latte i przyprawiamy gałką muszkatołową startą na drobnej tarce.
Świetnym pomysłem jest też kawa z sokiem z buraka przygotowana w kawiarce typu mokka . Kawa taka jest gęsta i bardzo aromatyczna, więc rozrzedzenie jej sokiem z buraka nie pozbawi jej właściwego kawie smaku. A startą gałkę można dodać jeszcze do suchej zmielonej kawy, którą wypełniamy pojemniczek przed parzeniem. Do smaku można też dodać do takiej kawy mleka albo miodu.
Wypróbuj też przepisy na piękne ciastka-róże i zdrową sałatkę chrzanową .