Smakosze.pl Przepisy Wlej ocet do gotującego się mleka i wymieszaj. Efekt Cię zachwyci
Fot. YouTube/Ich mische lecker

Wlej ocet do gotującego się mleka i wymieszaj. Efekt Cię zachwyci

28 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli uwielbiasz ser, zapomnij o tym gotowym ze sklepu i przygotuj go sama. Z tym przepisem zrobisz go bardzo łatwo i to tylko z trzech składników. Domowy ser nie ma sobie równych, dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak go przyrządzić.

Ser lepszy niż ze sklepu

Ser jest jednym z tych produktów, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jest dobrym źródłem wapnia i cennych witamin, szczególnie jeżeli jest to twaróg. Teraz taki ser możesz przygotować we własnym domu i zaskoczyć domowników.

Smak domowego sera sprawi, że już nigdy nie kupisz gotowego ze sklepu. Proces przygotowania jest bardzo łatwy i wystarczy poświęcić tylko odrobinę cierpliwości i czasu. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, dlatego nie zastanawiaj się, czy warto go przygotować, tylko poznaj przepis i zrób go nawet dzisiaj.

serwatka.jpg
Fot. YouTube/Ich mische lecker
W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający

Z czego zrobić domowy ser?

Domowy ser jest również znacznie tańszy. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników, a to sprawia, że produkcja sera kosztuje grosze. Jak w wypadku wielu serów, najważniejszym składnikiem jest przede wszystkim mleko i nie inaczej jest i tutaj. Resztę składników poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się umieszczonych tam proporcji, a ser wyjdzie idealny. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Ich misce lecker , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1,5 l mleka
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli

Przepis na domowy ser

Do garnka wlej mleko i ustaw go na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie wsyp sól. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Wlej ocet i ponownie wymieszaj całość, aby składniki się połączyły.

Kontynuuj gotowanie, aby doszło do oddzielenia serwatki. Sitko wyłóż gazą, a następnie oprzyj je na krawędziach miski. Przecedź zawartość garnka. Ser odciśnij, pozbywając się nadmiaru płynu i zawinięty w gazę schowaj do lodówki. Następnie krój na kawałki i podawaj ze świeżym pieczywem i innymi dodatkami.

ser.jpg
Fot. YouTube/Ich mische lecker
Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak
Sekret mielonych Gessler tkwi w 1 czynności. Nie każdy się nie na nią decyduje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy