Smakosze.pl Porady Wlej pół szklanki do gotującej się białej kiełbasy. Unikniesz częstego problemu
canva/ArtCookStudio

Wlej pół szklanki do gotującej się białej kiełbasy. Unikniesz częstego problemu

3 kwietnia 2023

Biała kiełbasa już nigdy nie wyjdzie zbyt sucha. Wystarczy, że do garnka wlejemy mleko, a smak mięsnego rarytasu będzie znacznie przyjemniejszy. Prosta sztuczka po raz kolejny podkreśla danie. Musicie spróbować.

Mleko poprawi smak białej kiełbasy

Parzenie białej kiełbasy nie zawsze owocuje uzyskaniem przyjemnie soczystego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Pół szklanki mleka pomoże w przygotowaniu smacznej wersji klasycznego dania wielkanocnego.

Oczyszczoną kiełbasę należy zalać chłodną wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. Nie można dopuścić do wrzenia i kotłowania się płynu w garnku. Jeśli zdecydujemy się na podkreślenie smaku i konsystencji mięsnego wyrobu mlekiem, wlewamy je, gdy woda będzie już ciepła.

Jak długo smażyć kotlety mielone, żeby nie były surowe w środku? Podajemy czas co do minuty

Dlaczego biała kiełbasa wychodzi sucha?

Przyczyn uzyskiwania niesmacznego dania jest kilka. Najczęstszą stanowi zbyt długie gotowanie przysmaku. Na brak smaku wpłynie też zbyt długie przechowywanie w lodówce przed gotowaniem.

Nierzadko też winna jest fatalna jakość białej kiełbasy. Dobrą białą kiełbasę poznamy po lekko szarym zabarwieniu. Jeśli będzie intensywnie biała — mamy do czynienia z bardzo tłustym wyrobem. Różowy kolor świadczył będzie o użyciu niezdrowych soli peklujących.

Jak podać białą kiełbasę?

Mięsny rarytas świetnie smakuje z karmelizowaną cebulką i chlebem. Zamiast gotować go w mleku, można też tylko go w nim wymoczyć i upiec w piekarniku. Podany z dodatkiem warzyw zachwyci smakiem.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na wielkanocne klasyki. Biała kiełbasa świetnie pasuje do żurku, o ile nie przygotowujemy go w wersji postnej . Sprawdźcie też koniecznie znakomitą sałatkę jajeczną .

Biała kiełbasa gotowana z mlekiem jest pyszna.png
canva/filistimlyanin
Dlaczego nie można jeść niedopieczonego kurczaka? Dietetyk wyjaśnił to w 3 zdaniach
Wymieszaj majonez z charakternymi dodatkami. Te jajka będą wielkanocnym hitem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy