Wlej pół szklanki do gotującej się białej kiełbasy. Unikniesz częstego problemu
Biała kiełbasa już nigdy nie wyjdzie zbyt sucha. Wystarczy, że do garnka wlejemy mleko, a smak mięsnego rarytasu będzie znacznie przyjemniejszy. Prosta sztuczka po raz kolejny podkreśla danie. Musicie spróbować.
Mleko poprawi smak białej kiełbasy
Parzenie białej kiełbasy nie zawsze owocuje uzyskaniem przyjemnie soczystego i rozpływającego się w ustach rarytasu. Pół szklanki mleka pomoże w przygotowaniu smacznej wersji klasycznego dania wielkanocnego.
Oczyszczoną kiełbasę należy zalać chłodną wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. Nie można dopuścić do wrzenia i kotłowania się płynu w garnku. Jeśli zdecydujemy się na podkreślenie smaku i konsystencji mięsnego wyrobu mlekiem, wlewamy je, gdy woda będzie już ciepła.
Dlaczego biała kiełbasa wychodzi sucha?
Przyczyn uzyskiwania niesmacznego dania jest kilka. Najczęstszą stanowi zbyt długie gotowanie przysmaku. Na brak smaku wpłynie też zbyt długie przechowywanie w lodówce przed gotowaniem.
Nierzadko też winna jest fatalna jakość białej kiełbasy. Dobrą białą kiełbasę poznamy po lekko szarym zabarwieniu. Jeśli będzie intensywnie biała — mamy do czynienia z bardzo tłustym wyrobem. Różowy kolor świadczył będzie o użyciu niezdrowych soli peklujących.
Jak podać białą kiełbasę?
Mięsny rarytas świetnie smakuje z karmelizowaną cebulką i chlebem. Zamiast gotować go w mleku, można też tylko go w nim wymoczyć i upiec w piekarniku. Podany z dodatkiem warzyw zachwyci smakiem.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na wielkanocne klasyki. Biała kiełbasa świetnie pasuje do żurku, o ile nie przygotowujemy go w wersji postnej . Sprawdźcie też koniecznie znakomitą sałatkę jajeczną .