Smakosze.pl Przepisy Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej
Fot. YouTube/Ichmischelecker

Wlej żółtka do gotującego się mleka. Szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej

28 stycznia 2025

Co się stanie, gdy połączymy gorące mleko i żółtka? Wkrótce czeka nas pyszna niespodzianka. Ucieszy każdego, kto uwielbia domowy ser. Smaczny i zdrowy będzie w sam raz nie tylko do kanapek.

Jedzmy twaróg na zdrowie

Twaróg jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy . Jedzenie tego produktu dostarczy nam witamin z grupy B, a także witamin A, D, E i PP . Regularne spożywanie twarogu doskonale działa na nasz układ trawienny, kości, zęby, poziom cukru we krwi, a także pracę układu sercowo naczyniowego. Zwykle kupujemy gotowy ser.

Natomiast domowy twaróg jest najlepszy i najsmaczniejszy. Jak go zrobić? To prostsze niż myślimy. Wystarczy połączyć gotujące się mleko z żółtkami . Dokładną recepturę znajdziemy na kanale YouTube Ich mische lecker. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

twaróg
Fot. YouTube/Ichmischelecker
Tych pączków nie kupuj. Sama chemia i mrożone ciasto

Jak przygotować domowy twaróg?

Składniki:

  • 1 ½ litra mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soli
  • 100 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie domowego sera zaczniemy od wlania mleka do garnka i podgrzania go. Gdy już będzie się gotować, wlewamy żółtka. Dokładnie mieszamy składniki, a do białek dodajemy kwaśną śmietanę .

Dokładnie łączymy ze sobą składniki i delikatnie ubijamy. Gdy powstanie piana, wlewamy ją do gotujące go się mleka z żółtkami. Powoli mieszamy do zgęstnienia masy . Następnie, gdy zacznie się ścinać, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Domowy twaróg prosty i smaczny

Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy przez sito i gazę . Twaróg zawijamy w gazę i odstawiamy na 2 godziny. Gdy ser już ostygnie, wkładamy go do lodówki na 2 godziny. Po upływie tego czasu możemy go podawać.

Domowy twaróg wychodzi bardzo smaczny, kremowy i delikatny. Tak dobrego nie kupimy w sklepie . Dlatego warto sięgnąć po tę recepturę . W prosty sposób przygotujemy ser, który będzie smakował całej rodzinie. Pisaliśmy, jak zrobić kopytka bez ziemniaków z przepisu Anny Lewandowskiej . Informowaliśmy, co dzieje się aktualnie z Tomaszem Jakubiakiem .

twaróg
Fot. YouTube/Ichmischelecker

Źródło: YouTube/Ichmischelecker

Służby zatrzymały to na granicy. W nasionach z Rosji były owady, a nawet drewno
Wsyp do kawy zapomnianą przyprawę. Waga natychmiast pójdzie w dół
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy