Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto szachownica od Heni smakuje jak marzenie. Sam krem to mistrzostwo świata
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.01.2025 15:54

Ciasto szachownica od Heni smakuje jak marzenie. Sam krem to mistrzostwo świata

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Przepisy od blogerki kulinarnej Heni Foks cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej jest z recepturą na pyszne ciasto szachownica. Biało- czarne i przekładane najlepszym na świecie kremem będzie idealne na deser. 

Ciasto szachownica, czyli szach mat

Jakie ciasto będzie nie tylko smakować, ale też cieszyć oczy? Warto poznać przepis na ciasto szachownica. Heni Foks piecze biało-czarny smakołyk, w którym nie brakuje delikatności i kremu budyniowego. Puszysty dwukolorowy biszkopt rozpływa się w ustach.

Lekki krem dopełnia całości, a ciasto aż prosi się o kolejną dokładkę. Teraz każdy może je upiec dzięki recepturze od Heni Foks. Można ją zobaczyć na kanale YouTube blogerki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
To mój najlepszy przepis na kurczaka. Takich udek jeszcze nie jedliście

Jak upiec ciasto szachownica z przepisu Heni Foks?

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 1 budyń
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie ciasta szachownica zaczniemy od ubicia jajek z cukrem i ze szczyptą soli na puszystą masę. Dolewamy do niej olej, mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę i dalej ubijamy. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Do jednej części dodajemy kakao i mleko. Składniki miksujemy. Ciasto pieczemy w jednej formie 38 cm na 36 cm. Formę wykładamy papierem do pieczenia tak, by powstały 2 miejsca na ciasto białe i czarne. Ciasta wylewamy do formy i rozprowadzamy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl

Ciasto szachownica, czyli marzenie łasucha

Z ciasta po upieczeniu odkroimy brzegi i pokroimy w paski. Następnie robimy krem do ciasta. Gotujemy budyń z cukrem. Zostawiamy do przestudzenia. Paski ciasta białe i czarne układamy na przemian. Odkrojone wcześniej boki ciasta kruszymy, bo przydadzą się nam do dekoracji wierzchu.

Ciasto smarujemy kremem. Można wcześniej posmarować je wodą z cytryną lub z alkoholem. Kładziemy drugą warstwę pasków z ciasta i też smarujemy kremem, również boki ciasta. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy je do lodówki, by stężało. Po kilku godzinach podajemy. Pisaliśmy o cenach artykułów spożywczych, które rosną na potęgę. Polecaliśmy najlepszy sposób na czyszczenie piekarnika

ciasto szachownica
Fot. YouTube/HeniaFoksprzepismamypl