Kopytka Lewandowskiej to hit nad hity, nie mają grama ziemniaków
Tę dietetyczną wersję kopytek poleca sama Ania Lewandowska. Być może najbardziej znana polska dietetyczka przygotowuje je tak, że nie mają w sobie ziemniaków. Dzięki temu są lekkie i zdrowe, a przy okazji szybkie w przygotowaniu.
Kopytka Ani Lewandowskiej
Większość ciężkich potraw ma swoje fit alternatywy, ale w wypadku niektórych znalezienie takich rozwiązań jest niezwykle trudne. Czy da się zastąpić ziemniaki w kopytkach? Ania Lewandowska ma na to sposób.
Dietetyczka pamięta o potrzebach wielu grup osób na diecie. Ze swoich kopytek usunęła nie tylko nadmiar skrobi z ziemniaków, lecz także gluten. Mimo to kopytka są proste w przygotowaniu i mają lekką strukturę.
To najgorszy miód, jaki możesz kupić. Dietetyk nie ma żadnych wątpliwościKopytka bez mąki i ziemniaków
By przygotować takie kopytka, należy zaopatrzyć się w mąkę bezglutenową. Lewandowska sięga po kukurydzianą prócz ziemniaczanej. Alternatyw dla zwykłej pszennej mąki jest teraz niezwykle dużo i można eksperymentować – choćby z bardzo zdrową mąką owsianą.
Składniki
- 300 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 130 g mąki kukurydzianej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- Sól
Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, przez ok. 12 minut. Po odcedzeniu miksujemy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy w misce dosypujemy oba rodzaje mąki. Wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę posypujemy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie suche. Formujemy z niego wałek i wycinamy kopytka.
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Uważamy, by ich nie stłoczyć, bo będą się sklejać. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Kopytka świetnie smakują także odsmażone.
Wypróbuj też sposób na próżniowe pakowanie bez urządzenia i przepis na gołąbki Ewy Wachowicz.