Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka Lewandowskiej to hit nad hity, nie mają grama ziemniaków
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.01.2025 17:24

Kopytka Lewandowskiej to hit nad hity, nie mają grama ziemniaków

kopytka i Lewandowska
Fot. Canva/Bartosz Luczak; YouTube/halo tu polsat

Tę dietetyczną wersję kopytek poleca sama Ania Lewandowska. Być może najbardziej znana polska dietetyczka przygotowuje je tak, że nie mają w sobie ziemniaków. Dzięki temu są lekkie i zdrowe, a przy okazji szybkie w przygotowaniu.

Kopytka Ani Lewandowskiej

Większość ciężkich potraw ma swoje fit alternatywy, ale w wypadku niektórych znalezienie takich rozwiązań jest niezwykle trudne. Czy da się zastąpić ziemniaki w kopytkach? Ania Lewandowska ma na to sposób.

Dietetyczka pamięta o potrzebach wielu grup osób na diecie. Ze swoich kopytek usunęła nie tylko nadmiar skrobi z ziemniaków, lecz także gluten. Mimo to kopytka są proste w przygotowaniu i mają lekką strukturę.

ciasto na kluski

To najgorszy miód, jaki możesz kupić. Dietetyk nie ma żadnych wątpliwości

Kopytka bez mąki i ziemniaków

By przygotować takie kopytka, należy zaopatrzyć się w mąkę bezglutenową. Lewandowska sięga po kukurydzianą prócz ziemniaczanej. Alternatyw dla zwykłej pszennej mąki jest teraz niezwykle dużo i można eksperymentować – choćby z bardzo zdrową mąką owsianą.

Składniki

  • 300 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • Sól

Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, przez ok. 12 minut. Po odcedzeniu miksujemy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia.

Do masy w misce dosypujemy oba rodzaje mąki. Wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę posypujemy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie suche. Formujemy z niego wałek i wycinamy kopytka.

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Uważamy, by ich nie stłoczyć, bo będą się sklejać. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Kopytka świetnie smakują także odsmażone.

Wypróbuj też sposób na próżniowe pakowanie bez urządzenia i przepis na gołąbki Ewy Wachowicz.

kopytka