Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czy wiecie, co się stanie, gdy połączymy colę z kilkoma składnikami? Powstanie pyszne ciasto bez pieczenia. Jego smak zachwyca nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Ten rewelacyjny deser znika w mgnieniu oka.
Deser z coli, czyli ciasto bez pieczenia
Czy są tu smakosze deserów? Jeśli nie potraficie odmówić sobie czegoś słodkiego po obiedzie, to polecam mój przepis. Przygotowuje według niego doskonałe ciasto bez pieczenia . Receptura zaskakuje, bo ten deser przygotujesz z popularnego napoju gazowanego.
Połączenie coli, biszkoptów i serka śmietankowego daje znakomity efekt. Powstaje szybkie ciasto bez pieczenia. W moim domu to kulinarny hit . Mąż nie wierzył, że z coli można zrobić domowe słodkości, a teraz nie może obejść się bez dokładki tego znakomitego deseru.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z colą?
Składniki:
- 150 g biszkoptów
- 150 ml coli
- 70 g cukru pudru
- 150 g serka śmietankowego
- 100 ml wody
- 20 g żelatyny
- śmietanka 33%
- 300 ml coli
Colę wlewamy do naczynia, w napoju namaczamy biszkopty i układamy je w naczyniu. Do śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy. Dokładamy serek śmietankowy i dalej miksujemy. Masę wykładamy na biszkopty i wygładzamy.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Do miski wlewamy wodę i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Miseczkę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą. Do innego naczynia wlewamy 300 ml coli i dolewamy po trochu żelatynę.
Ciasto bez pieczenia, czyli super deser
Colę z żelatyną dokładnie mieszamy, zbieramy pianę, która powstała na powierzchni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wlewamy na nie colę z żelatyną. Ponownie wkładamy do lodówki na 40 minut. Ciasto jest już gotowe.
To ciasto bez pieczenia jest niezwykle puszyste i lekkie. Cola nadaje mu niepowtarzalny smak . Ten deser zachwyca domowników i gości. Szybko też znika, bo każdy chce dokładkę. Pisaliśmy jak zrobić pyszną szarlotkę. Podawaliśmy też przepis na znakomite ciasto kawowe bez pieczenia.
Źródło: YouTube/@immerappetitlich