Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie
Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Można z łatwością do niego wrócić i przyrządzić to danie na obiad. Ja robię racuchy z dodatkiem, który sprawia, że są lekkie jak chmurka. Delikatność tego dania zachwyca, więc polecam recepturę na lekkie i puchate racuchy.
Racuchy z kefirem leciutkie jak chmurka
Racuchy są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Przepadają za nimi dzieci i nie potrafią sobie racuchów odmówić dorośli. Nie ma co się dziwić. To słodkie danie rozpływa się w ustach. Smak jabłek dopełnia całości.
Jednak ja robię racuchy z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu to danie jest delikatne i leciutkie jak chmurka. Racuchy są też puchate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dodaję do nich jabłka, ale też dorzucam banana. Smak tego słodkiego obiadu jest doskonały.
Jak zrobić racuchy z kefirem?
Składniki:
- 2 jajka
- 400 ml kefiru naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 jabłka
- banan
Jajka wbijamy do miski i dolewamy kefir. Mieszamy trzepaczką przez około minutę, aż powstanie jednolita masa. Teraz dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Możemy dodać jeszcze pół łyżeczki sody.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy owoce pokrojone w kostkę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by ciasto stało się bardziej puchate. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy. Powinny mieć one złoty kolor.
Z czym podawać racuchy?
Tak przyrządzone racuchy są lekkie i puchate. Mogą być podane na obiad lub jako przekąska. Będą znakomicie smakować z ulubioną konfiturą czy twarożkiem . Warto też je posypać cukrem pudrem.
Racuchy z dodatkiem kefiru przygotujemy bardzo szybko. Są one tak smaczne, że u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Danie znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy z dynią. Podawaliśmy też przepis na racuchy drożdżowe.
Źródło: poprostupycha.com