Smakosze.pl Przepisy Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie
YouTube/@SprintCooking

Wlewam do racuchów gęsty napój, wychodzą lekkie jak chmurka. Ten przepis znalazłam w gazecie

30 października 2023

Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków dzieciństwa. Można z łatwością do niego wrócić i przyrządzić to danie na obiad. Ja robię racuchy z dodatkiem, który sprawia, że są lekkie jak chmurka. Delikatność tego dania zachwyca, więc polecam recepturę na lekkie i puchate racuchy.

Racuchy z kefirem leciutkie jak chmurka

Racuchy są uwielbiane przez osoby w każdym wieku. Przepadają za nimi dzieci i nie potrafią sobie racuchów odmówić dorośli. Nie ma co się dziwić. To słodkie danie rozpływa się w ustach. Smak jabłek dopełnia całości.

Jednak ja robię racuchy z dodatkiem kefiru. Dzięki niemu to danie jest delikatne i leciutkie jak chmurka. Racuchy są też puchate i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dodaję do nich jabłka, ale też dorzucam banana. Smak tego słodkiego obiadu jest doskonały.

Canva/Purple Goose
Canva/Purple Goose
Do kotletów mielonych dodaję te składniki. Danie zyskuje nowy smak, rodzina nie może się nachwalić

Jak zrobić racuchy z kefirem?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jabłka
  • banan

Jajka wbijamy do miski i dolewamy kefir. Mieszamy trzepaczką przez około minutę, aż powstanie jednolita masa. Teraz dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Możemy dodać jeszcze pół łyżeczki sody.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy owoce pokrojone w kostkę. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by ciasto stało się bardziej puchate. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy. Powinny mieć one złoty kolor.

Z czym podawać racuchy?

Tak przyrządzone racuchy są lekkie i puchate. Mogą być podane na obiad lub jako przekąska. Będą znakomicie smakować z ulubioną konfiturą czy twarożkiem . Warto też je posypać cukrem pudrem.

Racuchy z dodatkiem kefiru przygotujemy bardzo szybko. Są one tak smaczne, że u mnie w domu cieszą się dużym powodzeniem. Danie znika w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić racuchy z dynią. Podawaliśmy też przepis na racuchy drożdżowe.

racuchy
Canva/Yagurana

Źródło: poprostupycha.com

Ta rozgrzewająca zupa z podpiekanej dyni wzmocni twoją odporność. Łatwe i zdrowe danie na jesienny dzień
Od lat nie kupuję pańskiej skórki na Wszystkich Świętych. Robię ją sama w domu, przepis jest banalny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy