Ta rozgrzewająca zupa z podpiekanej dyni wzmocni twoją odporność. Łatwe i zdrowe danie na jesienny dzień
Dzisiaj, kiedy zupa z dyni najczęściej kojarzy się z azjatyckimi akcentami i mlekiem kokosowym, zapominamy, że dynia, bania lub korbal (jak mówi się na Pomorzu), to składnik używany w Polsce od stuleci.
Pyszna i zdrowa zupa dyniowa
Dodatek imbiru, wędzonej papryki i kolendry rzeczywiście może przywodzić na myśl kuchnię Wschodu. Tymczasem są to smaki od dawna zadomowione nad Wisłą i działające prozdrowotnie.
Od lat nie kupuję pańskiej skórki na Wszystkich Świętych. Robię ją sama w domu, przepis jest banalnyRozgrzewająca zupa z podpiekanej dyni (60 minut plus dwie godziny na bulion)
Składniki:
Włoszczyzna
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
Niewielka dynia (najlepiej hokkaido lub piżmowa)
4 szalotki lub 2 cebule
Olej roślinny lub oliwa
Świeża kolendra
Świeży imbir (korzeń ok. 5-7 cm)
Wędzona papryka
Kwaśna śmietana do zupy (co najmniej 18%)
Pestki słonecznika lub płatki migdałów
Grzanki z chleba (opcjonalnie)
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
- Włoszczyznę obierz i opłucz
- Dynię rozkrój, obierz ze skóry, powykrawaj gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę
- Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wysmaruj olejem lub oliwą
- W naczyniu ułóż dynię i włoszczyznę, skrop oliwą
- Piecz przez ok 40 minut, do połowicznej miękkości dyni
- Włoszczyznę zalej zimną wodą (2 litry), dodaj ziele angielskie, liście laurowe, zagotuj
- Gdy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez co najmniej dwie godziny
- Szalotki lub cebulę obierz i pokrój w pióra
- Imbir obierz i pokrój w kostkę
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż do miękkości cebulę razem z imbirem i dynią
- Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym w proporcji mniej więcej 2:1
- Doprowadź do wrzenia i pogotuj przez 15 minut
- Spróbuj i dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem
- Natężenie smaku możesz regulować dodając więcej bulionu warzywnego
- Blenderem zmiksuj zupę na krem
- W osobnym naczyniu rozbełtaj z odrobiną zupy 3 łyżki śmietany, wmieszaj do zupy
- Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe lub pestki słonecznika oraz grzanki
- Posiekaj kolendrę
- Zupę rozlej do talerzy, posyp kolendrą, doda migdały/pestki i grzanki
- Na wierzch możesz nalać kilka kropel oleju z dyni
Dynia jest warzywem podatnym na manipulacje. Zupa może być na ostro lub na słodko. W wersji błyskawicznej można pominąć podpiekanie warzyw gotując włoszczyznę i podsmażając dynię. Ten deser z dyni i mleka skondensowanego podbije serca wszystkich domowników. Marynowana dynia to niemal punkt obowiązkowy dla każdej gospodyni domowej.