Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie drożdżowe racuchy robiła moja ukochana ciocia. Ich sekret tkwi w nietypowym dodatku do ciasta
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.10.2023 12:06

Takie drożdżowe racuchy robiła moja ukochana ciocia. Ich sekret tkwi w nietypowym dodatku do ciasta

racuchy
YouTube/@SprintCooking

Racuchy mogą być pyszną propozycją na obiad, ale pasują też na śniadanie. Są słodkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Racuchy robię tak, jak moja ciocia. Dodaję do nich pewien składnik, który sprawia, że ciasto jest idealne. 

Racuchy, czyli pyszne danie

Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków, który kojarzy mi się z jesienią. To danie, za którym przepadają nie tylko dzieci, ale też dorośli. Racuchy można zrobić na obiad, ale będą też smaczną propozycją na śniadanie. Co zrobić, by ciasto było wyjątkowo puszyste?

Korzystam z receptury mojej babci na racuchy z jabłkami. To danie w wykonaniu cioci zawsze wychodziło przepysznie, a ciasto było bardzo puszyste. Jego sekret tkwi w dodatku, który należy dodać. Chodzi o budyń, który sprawia, że racuchy nie opadają, a ich smak zachwyca. Polecam przepis na doskonałe racuchy budyniowe z jabłkami.

racuchy
YouTube/@SprintCooking
Przepis na dżem z dyni mam po swojej babci. Zawsze dodawała specjalny składnik, smak jest nie do podrobienia

Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 opakowanie drożdży 
  • 1 budyń
  • 1 jabłko
  • olej

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy ½ łyżki cukru, drożdże i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie do drożdży dodajemy kefir, wbijamy jajko i dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. 

Teraz wsypujemy budyń i mieszamy. Do miski stopniowo przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy. Łyżkę moczymy w szklance z wodą, by ciasto przy nakładaniu nie przywierało do łyżki.

Racuchy budyniowe z jabłkami, czyli delikatność i puszystość

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem. Będą też smakowały z konfiturą lub powidłami.

Racuchy z jabłkami dzięki dodaniu budyniu są wyjątkowo puszyste i delikatne. To danie rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy. Dokładki są tu koniecznością. Pisaliśmy o pysznych racuchach z dodatkiem zsiadłego mleka. Polecaliśmy przepis na racuchy ze śliwkami. 

racuchy
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking

Tagi: Danie Obiad Obiad