Włoski sernik karnawałowy zachwyca smakiem. Zapomnij o twarogu, wybierz inny serek
Włoski sernik karnawałowy pachnie i smakuje obłędnie. Do masy serowej z ricotty dodaje się cytrusy i wanilię, a zagotowana z mlekiem semolina sprawia, że nabiał staje się kremowy. Jego delikatność zachwyci was od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.
Lekki włoski sernik na bazie ricotty i semoliny wypiekany jest zazwyczaj w karnawale lub nawet bliżej świąt wielkanocnych. Pyszne ciasto o waniliowo-pomarańczowej nucie ciasto różni się konsystencją od dobrze nam znanych deserów z nabiału.
Migliaccio — bo tak nazywa się ten deser — ma konsystencję odrobinę przypominająca budyń, lecz nie jest tak rozpływający się, jak sernik baskijski. Przygotowuje się go bez spodu, a podaje oprószonego cukrem pudrem. Włosi często dodają do masy również likier limoncello, lecz i bez niego deser będzie doskonały.
Przepis na włoski sernik karnawałowy
Składniki:
-
6 jaj
-
1,3 litra mleka
-
500 g sera ricotta
-
400 g drobnego cukru
-
300 g semoliny, czyli mąki z pszenicy durum
-
1 laska wanilii lub 20 g cukru wanilinowego
-
1 pomarańcza
-
1 cytryna
-
70 g masła
-
szczypta soli
Jak zrobić włoski sernik karnawałowy? Prosty przepis na aromatyczny deser
Zaczynamy od dokładnego wyszorowania owoców i obrania ich skórki. Kroimy ją na kawałki i wraz z mlekiem oraz laską wanilii umieszczamy w garnku. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Wyjmujemy kawałki owoców i przyprawę, po czym dodajemy masło i topimy je. Wsypujemy semolinę i energicznie mieszamy, by nie powstały grudki. Gdy zawartość naczynia zgęstnieje, zdejmujemy ją z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.
Do większej miski wbijamy jaja i ubijamy je z cukrem na kogel-mogel. Wsypujemy nieco soli, a następnie dodajemy ricottę . Kolejnym krokiem będzie połączenie masy serowej z gęstą semoliną.
Gdy już uzyskamy właściwą konsystencję, przenosimy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28 cm. Włoski sernik karnawałowy pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy wierzch się zrumieni, wyłączamy urządzenie i czekamy, aż wszystko ostygnie.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na serniki. Polecamy znakomity krakowski rarytas z kratką w wersji roślinnej . Być może skusi was też prosta receptura Roberta Makłowicza na sernik z dodatkiem ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach
-
Zapomnij o smażeniu racuchów. Jeszcze lepsze zrobisz w zupełnie inny sposób
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama