Lubicie sernik, ale nie możecie jeść nabiału? Roślinna wersja popularnego ciasta jest dla was. Przygotowany na bazie tofu naturalnego deser jest równie pyszny co oryginał, a jego zrobienie niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie — smak do złudzenia przypomina ten znany z dzieciństwa.
Sernik zrobiony bez sera, a raczej tofurnik — jak popularnie nazywany jest ten przysmak — stanowi pyszną wegańską alternatywę tradycyjnego wypieku na bazie nabiału. Robi się go zaskakująco prosto — nawet nie będzie konieczne użycie maszynki do mielenia. Warto się skusić — przyjemnie zaskakuje smakiem.
Przepis na sernik krakowski z tofu
Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki na spód:100 g oleju kokosowego lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
2 kostki miękkiego tofu naturalnego, każda o masie 400 g
sok z połowy średniej cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 duża puszka mleczka kokosowego
130 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml napoju sojowego
80 g rodzynek (opcjonalnie)
skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
Jak przygotować sernik w wersji roślinnej? Znamy prosty przepis
Olej kokosowy lub margarynę umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem pudrem. Ucieramy je, a następnie dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wodę. Sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na pół godziny.
Schłodzoną masę rozwałkowujemy i przenosimy ją na dno formy. Nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Spód pieczemy przez 20 minut, a w międzyczasie szykujemy masę.
Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i kruszymy je do większej miski. Dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy, mleczko kokosowe, cukier, oba budynie oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera.
Do masy wlewamy napój sojowy. Wsypujemy też skórkę z pomarańczy oraz rodzynki, jeśli ich używamy. Szybko miksujemy, po czym całość przenosimy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch szpatułką.
Zmniejszamy nastawę piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 60 minut. Sernik bez grama sera możemy udekorować lukrem przygotowanym z według tego przepisu . Nakładamy go, gdy ciasto już wystygnie. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na słodkie przysmaki. Spróbujcie przyjemnie chrupiącego piszingera albo ciasta leśny mech . Desery z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: wszystkiegoslodkiego