Smakosze.pl

canva/ola_p

Sernik krakowski bez grama sera. Zastąpiono go modnym produktem

17 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lubicie sernik, ale nie możecie jeść nabiału? Roślinna wersja popularnego ciasta jest dla was. Przygotowany na bazie tofu naturalnego deser jest równie pyszny co oryginał, a jego zrobienie niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie — smak do złudzenia przypomina ten znany z dzieciństwa.

Sernik zrobiony bez sera, a raczej tofurnik — jak popularnie nazywany jest ten przysmak — stanowi pyszną wegańską alternatywę tradycyjnego wypieku na bazie nabiału. Robi się go zaskakująco prosto — nawet nie będzie konieczne użycie maszynki do mielenia. Warto się skusić — przyjemnie zaskakuje smakiem.

Przepis na sernik krakowski z tofu

Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki na spód:
  • 100 g oleju kokosowego lub margaryny

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 łyżki zimnej wody

  • szczypta soli

Składniki na masę bez sera:
  • 2 kostki miękkiego tofu naturalnego, każda o masie 400 g

  • sok z połowy średniej cytryny

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 duża puszka mleczka kokosowego

  • 130 g cukru

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 ml napoju sojowego

  • 80 g rodzynek (opcjonalnie)

  • skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)

Jak przygotować sernik w wersji roślinnej? Znamy prosty przepis

Olej kokosowy lub margarynę umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem pudrem. Ucieramy je, a następnie dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wodę. Sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na pół godziny.

Schłodzoną masę rozwałkowujemy i przenosimy ją na dno formy. Nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Spód pieczemy przez 20 minut, a w międzyczasie szykujemy masę.

Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i kruszymy je do większej miski. Dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy, mleczko kokosowe, cukier, oba budynie oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera.

Do masy wlewamy napój sojowy. Wsypujemy też skórkę z pomarańczy oraz rodzynki, jeśli ich używamy. Szybko miksujemy, po czym całość przenosimy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch szpatułką.

Zmniejszamy nastawę piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 60 minut. Sernik bez grama sera możemy udekorować lukrem przygotowanym z według tego przepisu . Nakładamy go, gdy ciasto już wystygnie. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na słodkie przysmaki. Spróbujcie przyjemnie chrupiącego piszingera albo ciasta leśny mech . Desery z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.

Sernik można zrobić z tofu
canva/xcarrot_007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >