Sernik krakowski bez grama sera. Zastąpiono go modnym produktem
Lubicie sernik, ale nie możecie jeść nabiału? Roślinna wersja popularnego ciasta jest dla was. Przygotowany na bazie tofu naturalnego deser jest równie pyszny co oryginał, a jego zrobienie niezwykle proste. Koniecznie spróbujcie — smak do złudzenia przypomina ten znany z dzieciństwa.
Sernik zrobiony bez sera, a raczej tofurnik — jak popularnie nazywany jest ten przysmak — stanowi pyszną wegańską alternatywę tradycyjnego wypieku na bazie nabiału. Robi się go zaskakująco prosto — nawet nie będzie konieczne użycie maszynki do mielenia. Warto się skusić — przyjemnie zaskakuje smakiem.
Przepis na sernik krakowski z tofu
Do przygotowania deseru przyda się forma o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki na spód:
100 g oleju kokosowego lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Składniki na masę bez sera:
2 kostki miękkiego tofu naturalnego, każda o masie 400 g
sok z połowy średniej cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 duża puszka mleczka kokosowego
130 g cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml napoju sojowego
80 g rodzynek (opcjonalnie)
skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
Jak przygotować sernik w wersji roślinnej? Znamy prosty przepis
Olej kokosowy lub margarynę umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem pudrem. Ucieramy je, a następnie dodajemy sól, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wodę. Sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na pół godziny.
Schłodzoną masę rozwałkowujemy i przenosimy ją na dno formy. Nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Spód pieczemy przez 20 minut, a w międzyczasie szykujemy masę.
Tofu odciskamy z nadmiaru płynu i kruszymy je do większej miski. Dodajemy sok z cytryny, cukier wanilinowy, mleczko kokosowe, cukier, oba budynie oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy, najlepiej przy pomocy miksera.
Do masy wlewamy napój sojowy. Wsypujemy też skórkę z pomarańczy oraz rodzynki, jeśli ich używamy. Szybko miksujemy, po czym całość przenosimy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch szpatułką.
Zmniejszamy nastawę piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez 60 minut. Sernik bez grama sera możemy udekorować lukrem przygotowanym z według tego przepisu. Nakładamy go, gdy ciasto już wystygnie. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na słodkie przysmaki. Spróbujcie przyjemnie chrupiącego piszingera albo ciasta leśny mech. Desery z pewnością przypadną do gustu waszym gościom.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: wszystkiegoslodkiego