Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu racuchów. Jeszcze lepsze zrobisz w zupełnie inny sposób
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.01.2023 19:40

Zapomnij o smażeniu racuchów. Jeszcze lepsze zrobisz w zupełnie inny sposób

racuchy
Canva / A_Lein

Uwielbiasz racuchy, ale obawiasz się nadprogramowych kalorii? Nic straconego. Przygotuj wyśmienite racuchy pieczone w piekarniku. Ich przyrządzenie nie wymaga użycia ani kropli oleju.

Dietetyczne przepisy nie muszą być niesmaczne. Idealnym dowodem na to są nasze pieczone racuchy. Są nieco mniej puszyste, niż ich smażony odpowiednik, ale za to zawierają w sobie dużo mniej tłuszczu, zaś cukier zastępują słodkie owoce. Możesz je pałaszować bez wyrzutów sumienia.

Przepis na wyśmienite racuchy z piekarnika

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej

  • 250 ml maślanki

  • 30 g drożdży

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 gruszka

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania

Jak upiec dietetyczne racuchy?

W misce przygotuj rozczyn na racuchy. W tym celu do naczynia wlej połowę ilości maślanki w temperaturze pokojowej. Dodaj do niej 3 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże.

Odstaw miskę na kilkanaście minut na bok. Kiedy drożdże się namnożą, dodaj do nich pozostałą ilość maślanki i mąki. Całość wymieszaj i ponownie odłóż pod przykryciem na ok. 45 minut.

Jabłko oraz gruszkę umyj i usuń z nich gniazda nasiennie. Owoce pokrój w cienkie plasterki. Dodaj je do wyrośniętego ciasta i wymieszaj wszystkie składniki.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia przesmarowanym delikatnie olejem. Na tak przygotowane podłoże wykładaj łyżką porcję ciasta na racuchy.

Racuchy piecz przez ok. 25 minut. Powinny ładnie się zarumienić na zewnątrz i być upieczone w środku. Gotowe placuszki wyjmij z piekarnika i udekoruj cukrem pudrem. Możesz podawać je od razu po przyrządzeniu. Smażone racuchy jak u babci znajdziesz w tym przepisie. Złociste placuszki możesz przyrządzić bez dodatku mąki, z 1 prostym zamiennikiem.

Canva / ninikas
Canva / ninikas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: