Włóż do miski mandarynki, jajka, cukier i odpal blender. Ten deser to hit w moim domu
Lubisz desery? W takim razie polecam przepis na niezwykle puszyste ciasto z mandarynkami w roli głównej. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem, a także nadzwyczajną lekkością.
Puszyste ciasto z mandarynek na deser
U mnie w domu desery stały się już tradycją. Zawsze musi być coś pysznego do poobiedniej kawy. Zwykle podaję wyjątkowe ciasto, które pokochała moja rodzina. Tak puszyste, a wręcz puchatego smakołyku na pewno jeszcze nie jadłeś. Ma smak mandarynek, jest leciutkie i pyszne. Pełno w nim też czekoladowego nadzienia.
Dlatego każdemu polecam przepis dzięki, któremu robi się znakomity deser z mandarynkami w roli głównej. Cytrusy trzeba zmiksować i połączyć z innymi składnikami . Niebawem puszysty deser trafi na twój stół. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak przyrządzić deser z mandarynek?
Składniki:
- 400 g mandarynek
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 10 g drożdży
- 400 g mąki
- trochę oleju
- jajko i mleko do posmarowania ciasta
- nutella jako nadzienie
Przygotowanie deseru zacznij od obrania mandarynek, podzielenia ich na cząstki i przełożenia do dużej miski. Wbij jajka, wlej mleko i wsyp cukier. Składniki zblenduj . Następnie przecedź przez sito. Wsyp suche drożdże, mąkę i dokładnie wymieszaj.
Zagniataj ciasto, wlej trochę oleju i dalej zagniataj. Gotowe ciasto szczelnie okryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu zdejmij folię, ciasto podziel na 2 części. Uformuj z niego 2 podłużne wałki.
Deser z mandarynek, czyli niebo w gębie
Wałki podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kule i ułóż w okrągłej formie. Przykryj ściereczką i znów odstaw do fermentacji na 25 minut . Po upływie tego czasu wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Każdą z kulek w cieście nadziej nutellą.
Zrób to przy pomocy szprycy cukierniczej. Następnie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut . Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Wychodzi pyszne, wyjątkowo puszyste i pachnie mandarynkami. Jest idealnym deserem na grudniowe dni i nie tylko. Pisaliśmy o tym, jak zrobić cytrynę w syropie na zimę. Polecaliśmy przepis na kompot z suszu od Ewy Wachowicz.