Smakosze.pl Przepisy Włóż do miski mandarynki, jajka, cukier i odpal blender. Ten deser to hit w moim domu
Fot. YouTube/ Kuchnia Asena

Włóż do miski mandarynki, jajka, cukier i odpal blender. Ten deser to hit w moim domu

26 grudnia 2024

Lubisz desery? W takim razie polecam przepis na niezwykle puszyste ciasto z mandarynkami w roli głównej. Rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem, a także nadzwyczajną lekkością.

Puszyste ciasto z mandarynek na deser

U mnie w domu desery stały się już tradycją. Zawsze musi być coś pysznego do poobiedniej kawy. Zwykle podaję wyjątkowe ciasto, które pokochała moja rodzina. Tak puszyste, a wręcz puchatego smakołyku na pewno jeszcze nie jadłeś. Ma smak mandarynek, jest leciutkie i pyszne. Pełno w nim też czekoladowego nadzienia.

Dlatego każdemu polecam przepis dzięki, któremu robi się znakomity deser z mandarynkami w roli głównej. Cytrusy trzeba zmiksować i połączyć z innymi składnikami . Niebawem puszysty deser trafi na twój stół. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Kuchnia Asena. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

deser
Fot. YouTube/ Kuchnia Asena
Dietetyk wyjawił, ile można trzymać potrawy po Wigilii. Stosuj się, inaczej możesz się pochorować

Jak przyrządzić deser z mandarynek?

Składniki:

  • 400 g mandarynek
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 10 g drożdży
  • 400 g mąki
  • trochę oleju
  • jajko i mleko do posmarowania ciasta
  • nutella jako nadzienie

Przygotowanie deseru zacznij od obrania mandarynek, podzielenia ich na cząstki i przełożenia do dużej miski. Wbij jajka, wlej mleko i wsyp cukier. Składniki zblenduj . Następnie przecedź przez sito. Wsyp suche drożdże, mąkę i dokładnie wymieszaj.

Zagniataj ciasto, wlej trochę oleju i dalej zagniataj. Gotowe ciasto szczelnie okryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu zdejmij folię, ciasto podziel na 2 części. Uformuj z niego 2 podłużne wałki.

Deser z mandarynek, czyli niebo w gębie

Wałki podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kule i ułóż w okrągłej formie. Przykryj ściereczką i znów odstaw do fermentacji na 25 minut . Po upływie tego czasu wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.  Każdą z kulek w cieście nadziej nutellą.

Zrób to przy pomocy szprycy cukierniczej. Następnie ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut . Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Wychodzi pyszne, wyjątkowo puszyste i pachnie mandarynkami. Jest idealnym deserem na grudniowe dni i nie tylko. Pisaliśmy o tym, jak zrobić cytrynę w syropie na zimę. Polecaliśmy przepis na kompot z suszu od Ewy Wachowicz.

deser
Fot. YouTube/ Kuchnia Asena
Biorę z szafki kuchennej i przecieram okna. Para znika z szyb, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki
To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy