Żadna grochowa, żadna kartoflana. W moim domu wszyscy chcą jeść tylko zupę pejzankę
Nie masz pomysłu na obiad? Poznaj nieskomplikowany przepis i zaskocz domowników. Przygotowana według niego mało znana zupa pejzanka nie ma sobie równych i szybko stanie się ulubionym daniem całej rodziny. Dlatego dowiedz się, jak ją ugotować i o jej doskonałym smaku przekonaj się sama.
Zupa inna niż wszystkie
Polska kuchnia obfituje w smaczne zupy, ale czasami warto poznać także te, które wywodzą z innych rejonów Europy. Jedną z nich jest zupa pejzanka, która była popularna w XIX-wiecznych książkach kucharskich we Francji. Nazwa pejzanka pochodzi od słowa paysanne, czyli chłopska, co wskazuje, że na początku była popularna na wsiach, a dopiero w późniejszym czasie zyskała uznanie wyższych stanów.
Zupa pejzanka, jak zaraz się przekonasz, jest łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze jest smaczna, sycąca, pozostając przy tym lekkim daniem. Świetnie sprawdzi się na tę porę roku, bo ma właściwości rozgrzewające, a w dodatku dostarczy organizmowi cennych witamin i właściwości odżywczych. O tym, w jaki sposób ją przygotować i z jakich składników, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.
Zacznie się jutro o 6:00. Nowość w Dino, ideał na SylwestraZ czego składa się zupa pejzanka?
Zupa pejzanka składa się przede wszystkim z warzyw, ale uzupełnieniem do nich będzie wędzony boczek. Jak na wiejską zupę przystało, w pejzance nie mogło zabraknąć również ziemniaków, marchwi i cebuli. Ich smak uzupełnią także inne warzywa oraz przyprawy. Niezbędne składniki poznasz, sprawdzając poniższą listę. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, bo tylko w połączeniu z pozostałymi składnikami zupa wyjdzie idealna.
Składniki:
- 1 por
- 3 marchewki
- 2 duże cukinie
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe rzepy
- 1 łodyga selera
- 120 g białej fasoli z puszki
- 100 g wędzonego boczku
- 120 g ugotowanego makaronu
- 1 łyżka masła
- 2 l wody
- pieprz
- sól
Zupa pejzanka – przepis
Przygotowanie zupy rozpocznij od obrania i umycia wszystkich warzyw. Oprócz pora, cebuli i czosnku, warzywa pokrój w kostkę. Pora pokrój w cienkie plastry, a cebulę w piórka. Boczek pokrój w grubą kostkę.
Następnie rozpuść masło w garnku. Wsyp do niego pokrojoną cebulę i drobno posiekane ząbki czosnku. Kiedy składniki się zeszklą, dodaj pozostałe warzywa i podsmaż je. Dopiero wtedy wsyp boczek i wlej wodę. Dopraw pieprzem, solą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
10 minut przed końcem gotowania dodaj ugotowany makaron oraz odcedzoną fasolę z puszki. Składniki wymieszaj. Po upłynięciu wskazanego czasu zupa jest gotowa i śmiało, można podawać ją na obiad.
Sprawdź także, jaką promocje przygotowała Biedronka oraz poznaj przepis na chleb, który będzie idealny na święta.