Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz dodaje je do kompotu z suszu. Wzmacniają jego smak i właściwości
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.12.2024 20:00

Wachowicz dodaje je do kompotu z suszu. Wzmacniają jego smak i właściwości

Ewa Wachowicz i kompot
fot. canva; facebook.com/Ewa Wachowicz

Wydawałoby się, że trudno dodać nieoczekiwany składnik do czegoś tak prostego jak kompot z suszonych owoców. Ewa Wachowicz ma jednak sposób na podrasowanie tego napoju. W jej wersji to harmonia najlepszych smaków.

Kompot z suszu

Kompot z suszu, czyli wywar z suszonych owoców, to genialny wynalazek. Dziś nieco trudniej go docenić, bo soki, napoje owocowe i słodzone w setkach smaków dostępne są na wyciągnięcie ręki. Ale w dawnych czasach dzbanek takiego napoju musiał być nie lada wydarzeniem.

To alchemiczne arcydzieło, w które zmienia się garść niepozornych suszonych owoców, można poprawić już tylko w jeden sposób. Dodając do niego przyprawy, które jeszcze pogłębią smak. Sięgnijmy więc po deserowe dodatki zaproponowane przez Ewę Wachowicz: cynamon i goździki.

kompot w dzbanku

Największy błąd przy mrożeniu masła. Może być kosztowny

Ewa Wachowicz dodaje goździki do kompotu

Goździki to nie tylko orientalna przyprawa. To także lek naturalnej medycyny o działaniach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Podobnie cynamon jest bardzo zdrowym produktem, zwłaszcza jeśli chodzi o regulację trawienia i poziomu cukru we krwi. Propozycja Ewy Wachowicz, by dodawać takie przyprawy do kompotu, to nie tylko sposób na pełniejszy smak, ale i odrobinę zdrowia w nasze, przeważnie przejedzone, święta.

Składniki

  • ½ szklanki suszonych jabłek
  • ½ szklanki suszonych gruszek
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • ½ szklanki suszonych śliwek
  • 1 łyżka goździków
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • Cukier do smaku
  • ½ cytryny

Kompot świąteczny

Ewa Wachowicz radzi, by suszone owoce zalać zimną wodą na dzień przed przygotowaniem kompotu. Do wody dodajemy cynamon i goździki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 godziny.

Gotowy kompot słodzimy do smaku. Przelewamy go do dzbanka i dodajemy kilka owoców, które gotowały się w wywarze. Cytrynę kroimy w plasterki, które wrzucamy do kompotu.

Wypróbuj też przepisy na seromakowiec i schab faszerowany owocami.

kompot z suszu