Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kapustę i natnij w ten sposób. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.12.2024 10:49

Weź kapustę i natnij w ten sposób. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

kapusta
Fot. YouTube/Koydenlezzetler

W jakiej formie podać kapustę na obiad? Zwykle robimy z niej gołąbki lub bigos. Teraz pora wypróbować przepis, który gwarantuje doskonałe danie z kapusty. Zrobimy je w piekarniku i zjemy z apetytem. 

Kapusta w roli głównej

Kapusta jest smaczna i zdrowa. Przyrządzone z niej gołąbki i bigos mają wielu wiernych zwolenników. Jednak każde, nawet najbardziej ulubione danie może kiedyś w końcu się znudzić. Dlatego warto już teraz poznać przepis na kapustę w innym wydaniu na obiad.

Wystarczy ją posiekać, dodać mięso, inne warzywa, a potem zapiec w piekarniku. Kapusta pod pierzynką z sosu i sera nie ma sobie równych. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube koyden lezzetler. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

obiad
Fot. YouTube/Koydenlezzetler

Jak zrobić zapiekankę z kapusty na obiad?

Składniki na zapiekankę:

  • 1 główka kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 g sera żółtego

Wytnij głąb z kapusty, pokrój ją w grubą kostkę i przełóż do garnka. Pokrój też ziemniaki w kostkę i zieloną paprykę. To samo zrób z cebulą. Na patelni podsmaż mięso mielone. Dołóż cebulę, ziemniaki i paprykę. Gotuj warzywa do miękkości.

Następnie dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dodaj połowę pokrojonej kapusty i wymieszaj. Wlej szklankę wody i duś kapustę do miękkości. Potem dołóż resztę kapusty i duś jeszcze 20 minut. Pamiętaj, by składniki mieszać. 

Kapusta na obiad najlepsza

Teraz zajmij się przygotowaniem sosu. Do garnka przełóż masło, olej i rozpuść je. Następnie dołóż mąkę i wymieszaj. Gdy sos zacznie się gotować, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej mleko, wymieszaj i zagotuj. Na końcu sos dopraw solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i przełóż do niego zawartość garnka. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Po tym czasie danie z kapusty podawaj na obiad. Jest pyszne, wyraziste i kremowe. Pisaliśmy o tym, jak uratować kwaśny bigos. Informowaliśmy o atrakcyjnych promocjach w Biedronce. 

obiad
Fot. YouTube/Koydenlezzetler