Pakuję cytrynę i imbir do słoików i wlewam tę zalewę. To przepis na medal

Nie licząc kiszonych cytryn, przetwory z owoców cytrusowych przygotowujemy przeważnie nieco inaczej niż z naszych. Jednak osiągnąć można równie niezwykłe efekty. Weźmy takie plastry cytryny w syropie, niezastąpione do herbaty i deserów.
Cytryna w syropie
Z cytrynami jest jeden problem. Czasem nie ma ich pod ręką, kiedy akurat mamy ochotę na herbatę z cytryną. Jednak dużo łatwiej mieć pod ręką kandyzowaną postać tego owocu, która ma jeszcze więcej smaku, a raczej smaków.
Mieszanka cytryny, imbiru i miodu to genialny sposób na stawiający na nogi dodatek do herbaty. Jest pełna witamin, świetnie przyprawia każdy napar, czy to ziołowy, czy herbatę właściwą. A do tego, zwłaszcza dzięki imbirowi, jest naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwgrzybiczym, regulującym trawienie i działającym przeciwbólowo.

Cytryny i imbir - patent na medal
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny. Autorka przypomina tam o dokładnym umyciu owoców cytrusowych. By zmyć z nich wszystkie niepożądane substancje, warto wyszorować je w dłoniach sodą oczyszczoną i spłukać zimną wodą.
Składniki
- 5 cytryn
- 150 ml miodu
- 70 g imbiru
Kandyzowane cytryny z imbirem
Cytryny zanurzamy w zimnej wodzie. Szorujemy je sodą oczyszczoną, a następnie odkładamy do miski na 10 minut. Po tym czasie spłukujemy, przekładamy do drugiej miski i wyparzamy.
Cytryny kroimy w plasterki. Odrzucamy końcówki i pozbywamy się pestek. Imbir obieramy – najłatwiej oskrobać go łyżeczką. Ten też kroimy w plasterki o grubości 2-3 mm.
Do wyparzonego słoika nakładamy ciasno kilka plasterków cytryny. Dorzucamy imbir i zalewamy miodem. Na wierzchu układamy kolejną podobną warstwę cytryny, imbiru i miodu. Postępujemy tak, aż wypełnimy słoik.
Następnie zakręcamy go i odstawiamy do góry dnem. Cytrynie pozwalamy puszczać sok przez co najmniej 24 godziny. Po otwarciu możemy zużyć całość produktu – zarówno syrop, jak i cytryny, a nawet imbir.
Wypróbuj też przepisy na schab ze śliwką i karpia wigilijnego według Okrasy.






































