Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.12.2024 22:00

To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą

ciasto z owocami
Fot. youtube.com/skutecznietv

Upieczenie pysznego ciasta bywa nie lada wyzwaniem. Ale z tym przepisem doskonały deser wychodzi naprawdę ekspresowo. Przez cały rok możemy się cieszyć doskonałymi efektami z prostych i łatwo dostępnych składników.

Szybkie ciasto jak muffinki

To doskonały przepis, kiedy nie mamy czasu, by czekać na ciasto drożdżowe. Nie wymaga on odstawiania ciasta do wyrośnięcia, a efektem jest doskonała i lekka deserowa przekąska. Wystarczy dodać do pieczenia zwykłe mrożone owoce, których – do wyboru do koloru – wiele odmian znajdujemy dziś w sklepach.

Sekretem tego możliwego do osiągnięcia tempa jest to, z jakiej masy robimy nasze ciasto. Używamy mianowicie masy na muffinki. Po prostu zamiast dzielić ciasto na poszczególne babeczki, pieczemy je na jednej blasze.

 

układanie owoców na cieście
Fot. youtube.com/skutecznietv
Tak uratujesz koszulę i obrus. Plama z czerwonego barszczu zniknie w 15 minut

Ciasto z mrożonymi owocami

Podobny przepis prezentuje Magda na kanale Skutecznie TV, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Autorka określa to ciasto jako „chyba najprostsze i najszybsze ciasto na świecie”.

Składniki

  • 450 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 50 ml oleju
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ekstrakt lub aromat waniliowy
  • Paczka owoców mrożonych
  • 30 g masła
  • 40 g cukru
  • Cukier puder do posypania

Pieczemy szybkie ciasto owocowe

W misce łączymy 400 g mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną, brązowy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, a w drugiej – składniki płynne (maślankę, olej, ekstrakt waniliowy). Zawartość w obu miskach mieszamy

W trzecim naczyniu łączymy ciepłe masło, pozostałe 50 g mąki i 3 łyżki cukru, dodając cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki na ciasto na kruszonkę.

Składniki mokre i sypkie mieszamy w jednej misce i szybko mieszamy. Ciasto powinno być lejące i dość kleiste. Przelewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy mrożone owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na twarogowe bułeczki na śniadanie i ciasto z owoców i twarogu.

przygotowanie ciasta
Fot. youtube.com/skutecznietv