To ciasto z owocami piekę, gdy mam mało czasu. Składniki na nie są dostępne nawet zimą
Upieczenie pysznego ciasta bywa nie lada wyzwaniem. Ale z tym przepisem doskonały deser wychodzi naprawdę ekspresowo. Przez cały rok możemy się cieszyć doskonałymi efektami z prostych i łatwo dostępnych składników.
Szybkie ciasto jak muffinki
To doskonały przepis, kiedy nie mamy czasu, by czekać na ciasto drożdżowe. Nie wymaga on odstawiania ciasta do wyrośnięcia, a efektem jest doskonała i lekka deserowa przekąska. Wystarczy dodać do pieczenia zwykłe mrożone owoce, których – do wyboru do koloru – wiele odmian znajdujemy dziś w sklepach.
Sekretem tego możliwego do osiągnięcia tempa jest to, z jakiej masy robimy nasze ciasto. Używamy mianowicie masy na muffinki. Po prostu zamiast dzielić ciasto na poszczególne babeczki, pieczemy je na jednej blasze.
Tak uratujesz koszulę i obrus. Plama z czerwonego barszczu zniknie w 15 minut
Ciasto z mrożonymi owocami
Podobny przepis prezentuje Magda na kanale Skutecznie TV, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Autorka określa to ciasto jako „chyba najprostsze i najszybsze ciasto na świecie”.
Składniki
- 450 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 200 ml maślanki
- 50 ml oleju
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Ekstrakt lub aromat waniliowy
- Paczka owoców mrożonych
- 30 g masła
- 40 g cukru
- Cukier puder do posypania
Pieczemy szybkie ciasto owocowe
W misce łączymy 400 g mąki tortowej, mąkę ziemniaczaną, brązowy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia, a w drugiej – składniki płynne (maślankę, olej, ekstrakt waniliowy). Zawartość w obu miskach mieszamy.
W trzecim naczyniu łączymy ciepłe masło, pozostałe 50 g mąki i 3 łyżki cukru, dodając cukier waniliowy lub aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy składniki na ciasto na kruszonkę.
Składniki mokre i sypkie mieszamy w jednej misce i szybko mieszamy. Ciasto powinno być lejące i dość kleiste. Przelewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy mrożone owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na twarogowe bułeczki na śniadanie i ciasto z owoców i twarogu.