Smakosze.pl Przepisy Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Fot. Canva

Włóż twaróg do miski, posyp sodą i rozgnieć widelcem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

3 maja 2024
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.

Twaróg w roli głównej

Nie da się ukryć, że ser twarogowy odgrywa istotną rolę w polskich daniach. Jest wiele sposobów na jego wykorzystanie. Jednak można z niego zrobić coś co zaskoczy niemal każdego.

Okazuje się, że z najzwyklejszego twarogu z łatwością da się przygotować ser topiony . Wystarczy odpowiednio połączyć go z kilkoma składnikami. Lista nie jest długa, a przepis jest banalnie prosty. Znajdziesz go w dalszej części tekstu.

twaróg.jpg
Fot. Canva
To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa

Ser topiony z twarogu

Domowy ser topiony z łatwością przygotujesz samodzielnie . Przepis jest zaskakująco prosty, każdy sobie z nim poradzi. Jakie składniki będą potrzebne? Lista jest krótka:

  • 250 g twarogu (może być również wędzony)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka masła
  • ulubione przyprawy do smaku

Przepis na domowy ser topiony

Przygotowania zacznij od przełożenia twarogu do miski. Ser posyp sodą i starannie rozdrobnij widelcem . Mieszankę odstaw na ok 20 minut. Warto ją od czasu do czasu przemieszać.

Rozgrzej patelnię na bardzo małym ogniu i przełóż na nią rozdrobiony twaróg. Całość energicznie mieszaj, tak aby rozgnieść grudki twarogu . Najlepiej robić to na najmniejszym palniku. Jeśli obawiasz się o przypalenie sera, wówczas możesz zastosować kąpiel wodną.

Do podgrzanego sera dodaj łyżeczkę masła. Wszystko starannie mieszaj do momentu, w którym ser całkowicie się rozpuści. Powinien przypominać swoją konsystencją gęsty sos . Na tym etapie ser możesz doprawić ulubionymi przyprawami. Idealnie pasuje do niego posiekany szczypiorek lub kminek.

Roztopiony ser przelej do miseczki. Owiń ją folią spożywczą. Powinna ona delikatnie przylegać do powierzchni sera. Całość odstaw do wystygnięcia. Gdy masa będzie miała już temperaturę pokojową, przełóż ser do lodówki na kilka godzin . Najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki domowy ser topiony jest już gotowy. Idealnie pasuje to pieczywa. Każdy kto lubi kanapki powinien tego spróbować. Warto również sprawdzić przepis na niecodzienne naleśniki . Polecamy także patent na przepyszne pomidory .

domowy ser topiony.jpg
Fot. Canva
Pokrój ziemniaki na paseczki i ulep kulki. Przy tym placki ziemniaczane mogą się schować
Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy