Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wołowina w sosie chrzanowym. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 31.01.2022 01:00

Wołowina w sosie chrzanowym. Niezawodny przepis

Wołowina w sosie chrzanowym
canva/ 4kodiak

Wołowina w sosie chrzanowym to pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso gotowane z warzywami jest doskonale miękkie, sos chrzanowy natomiast idealnie łączy się z wołowiną, dodając jej ostrości i bardzo wyraźnego smaku. Poznaj przepis na wołowinę w sosie chrzanowym, idealną na obiad.

Wołowina w sosie chrzanowym to proste danie, które przygotujesz w 2 godziny. Wystarczy, że ugotujesz aromatyczny wywar na mięsie z warzywami. Sos chrzanowy również zrobisz w kilka minut. Wołowinę w sosie chrzanowym podaj z włoszczyzną, z którą gotowało się mięso.

Do wołowiny z warzywami w aromatycznym sosie podaję puree z brokuła lub ziemniaków, kluski śląskie lub ziemniaki tłuczone z koperkiem. Każda wersja podania smakuje wszystkim i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.

Wołowinę w sosie chrzanowym przygotujesz z polędwicy, pręgi, udźca wołowego. Mięso musi być bez kości, może mieć lekkie przerosty tłuszczu, które są nośnikiem smaku. Pamiętaj, że świeża i smaczna wołowina ma zawsze różowy, jasny kolor.

Jeśli masz ochotę na wołowinę w orientalnym stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką i aromatycznym, ciemnym sosem na bazie sosu sojowego.

Przepis na wołowinę w sosie chrzanowym

Składniki na 4-5porcji:

  • 700 g wołowiny bez kości

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 gałązki świeżego tymianku

  • sól, pieprz

Składniki na sos chrzanowy:

  • 200 g chrzanu tartego

  • 300 ml śmietany 18%

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Jak zrobić wołowinę w sosie chrzanowym?

Mięso włóż do garnka, dodaj marchewki, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, seler, por, liście laurowe i ziele angielskie, gałązki tymianku, zalej wodą, aby pokrywała składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Bulion dopraw do smaku solą, pieprzem.

Tarty chrzan do sosu

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures W tym czasie przygotuj sos: śmietankę z chrzanem wymieszaj i podgotuj na wolnym ogniu z dodatkiem soku z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną wołowinę pokrój w plastry, pokrój również warzywa gotowane w mięsie, całość polej aromatycznym sosem chrzanowym.