Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do garnka razem z pieczarkami. Patent Strzelczyka na wyśmienity sos
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wrzuć do garnka razem z pieczarkami. Patent Strzelczyka na wyśmienity sos

21 listopada 2024

Tomasz Strzelczyk zna pyszny patent na bezmięsny obiad. Przygotowuje sos, który idealnie pasuje do ziemniaków i makaronu. Poznaj przepis znanego kucharza i wypróbuj recepturę we własnej kuchni.

Tomasz Strzelczy robi sos, że palce lizać

Bezmięsny obiad autorstwa Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Wszystko dlatego, że lubiany kucharz robi sos pieczarkowo-kalafiorowy . Z dodatkiem delikatnej marchewki i kremowej śmietanki sos dosłownie rozpływa się w ustach. Warto podać go do ziemniaków i makaronu.

Dzięki niemu prosty obiad będzie smakował całej rodzinie. Sos pieczarkowo- kalafiorowy od Tomasza Strzelczyka zrobisz z łatwością i zjesz ze smakiem . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube kucharza. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sos
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ukryta funkcja kasy w Biedronce. Niemal żaden klient nie ma o niej pojęcia

Jak zrobić sos pieczarkowo-kalafiorowy z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • ½ małego kalafiora
  • ¼ kg marchewek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 350 ml śmietanki
  • 1 duża łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • trochę białego wytrawnego wina

Przygotowanie bezmięsnego obiadu zacznij od podsmażenia w całości małych pieczarek na dymiące się masło na patelni. Dołóż tymianek i po chwili wyjmij pieczarki . Na ich miejsce wrzuć cebulę i zmniejsz ogień. Dodaj dużo masła i zeszklij cebulę.

Pokrój młode marchewki, możesz też użyć mrożonych. Kalafior podziel na różyczki. Ugotuj ziemniaki, będą potrzebne do sosu . Do cebuli na patelni dołóż pokrojony czosnek, chwilę podsmaż, ale nie za długo, bo będzie gorzkie. Wsyp mąkę pszenną i chwilę podsmaż składniki.

Sos pieczarkowo-kalafiory dla każego

Składniki na patelni zalej bulionem. Zrób to stopniowo, wrzuć marchewkę, kalafior i dopraw czarnym pieprzem. Wlej trochę białego wytrawnego wina, które podkreśli smak . Duś 15 minut pod przykryciem. Następnie dodaj pieczarki i wlej śmietankę.

Duś ok. 10 minut, a potem posyp natką pietruszki. Ziemniaki polej sosem pieczarkowo-kalafiorowym. Ten bezmięsny obiad smakuje, że palce lizać . Prosty i pyszny będzie w sam raz na jesienny posiłek. Pisaliśmy o tym, jak upiec sernik kokosowy od siostry Anastazji . Polecaliśmy przepis na syrop z gruszki, który zwalczy kaszel.

sos
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują 100 razy lepiej. Do tego są zdrowe i pożywne
Wigilijny karp w panierce bez ości i posmaku mułu. Prościej się nie da
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy